Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat, marți, la o conferință organizată de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” că infecțiile asociate asistenței medicale sunt subraportate în țara noastră.

„Ne apropiem de 1% din proporţia de pacienţi externaţi, dar suntem încă departe de media Uniunii Europene, nu pentru că ne-am dori să avem mai multe infecţii, dar ne dorim să ştim realitatea şi să încercăm infecţiile măcar invazive, bolile invazive cu bacterii multirezistente să apară cât mai rar în spitalele româneşti şi lucrul acesta are influenţă foarte bună şi asupra mortalităţii”, a spus Rafila, potrivit g4media.ro.

Rafila: „Există şi în România specialitatea de microbiologie medicală”

Totodată, ministrul Sănătății a mai precizat că unul dintre obiectivele sale este cel legat de reducerea consumului de antibiotice și schimbarea structurii consumului. Acesta e de părere că se utilizează medicamente care nu ar trebui, „antibiotice de primă intenție.” De asemenea, acesta a vorbit și despre aducerea spitalelor în rând cu cele din UE.

„Să ajungem cu spitalele din România să putem să facem un diagnostic microbiologic de bună calitate care ar putea să fie favorizat şi de faptul că există, în sfârşit, după 30 de ani şi în România specialitatea de microbiologie medicală aşa cum a existat înainte şi cum există în toate ţările din Uniunea Europenă”, a mai declarat Ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății a precizat că au fost elaborate mai multe documente care erau necesare sistemului de sănătate din țara noastră pentru integrarea activităților. Mai mult, acesta a vorbit și despre rezistența la antimicrobiene, precizând că este un fenomen care a generat o abordare multisectorială.

„Până în momentul de faţă, au fost dezvoltate două instrumente care trebuie aprobate în cadrul unei structuri care există teoretic de mai mulţi ani, dar care nu este funcţională – un comitet intersectorial reprezentat de oameni din zona de decizie de la nivelul mai multor ministere. Este vorba despre strategia naţională, cadrul strategic naţional, şi de planul naţional de acţiune”, a concluzionat ministrul Sănătății.

Rafila a vorbit la conferința organizată de de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, în cadrul proiectului „Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”.

Citește și: EXCLUSIV. Malpraxis în România: Ecografe „defecte”, „ghinion”, luptă cu Justiția. Cum au ajuns pacienții din România să ceară daune morale pentru culpa medicală

Articolul precedentPeste 61.000 de morți i se par lui George Simion excepții
Articolul următorBode, la bilanţul Jandarmeriei Române: „O mie de fapte bune pot fi anulate printr-o singură eroare”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.