Amenzile date din octombrie 2020 și până în prezent pentru nepurtarea măștii de protecție în spațiile publice ar putea fi anulate deoarece guvernul nu a parcus toate procedurile legale pentru a impune purtarea măștii de protecție, informează Digi24.
Judecătorii Curții Constituționale au luat această decizie cu unanimitate de voturi, fiind vorba despre un articol din legea care reglementează impunerea restricțiilor pe timpul pandemiei de Covid-19, în baza căreia se reglementează și purtarea măștii de protecție.
Valul cinci al pandemiei și măsurile de relaxare propuse de Guvern
Potrivit articolului, pe starea de alertă se poate institui obligativitatea purtării măștii prin ordinu al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne. Cu toate acestea, CCR a declarat articolul neconstituțional pentru că Executivul nu a primit aviz de la Consiliul Legislativ.
Altfel spus, Guvernul poate da o nouă ordonanță pentru a reimpune obligativitatea măștii doar după ce decizia Curții Constituționale va fi publicată în Monitorul Oficial.
În urma deciziei, toate amenzile date pentru nepurtarea măștii ar putea fi anulate prin decizii judecătorești, dacă acestea nu au fost plătite. Decizia CCR va avea efecte după ce va fi motivată de judecători și publicată în Monitorul Oficial.
Avocatul Poporului, Renata Weber, a anunțat că rămâne valabilă obligativitatea purtării măștii în spații închise, spații comerciale și la locul de muncă.
„Deci singurul lucru care se schimbă este purtarea măștii în aer liber, afară”, a declarat Renate Weber.
Reamintim că pentru a limita valul cinci al pandemiei de Covid-19, la începutul lunii ianuarie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis ca în spațiile publice pot fi purtate doar măști chirugicale și FFP2, cele textile fiind interzise.
De asemenea, persoanele care poartă mască textilă în spațiile publice riscă să fie amendate cu până la 2500 de lei.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat în urmă cu câteva zile că este posibil ca din martie să se renunțe la certificatul digital și la purtatul măștii în aer liber. Cu toate acestea, ministrul a spus că astfel de măsuri sunt condiționate de numărul de persoane de la secțiile de terapie intensivă.
„Restricțiile trebuie ridicate gradual. Oamenii trebuie să înțeleagă că au în continuare responsabilitate pentru semenii lor”, a spus Rafila în acea perioadă.
Și premierul Ciucă a anunțat că din 15 februarie, Guvernul va analiza mai multe măsuri de relaxare pentru luna martie.
Masca de protecţie redevine obligatorie în spațiile publice deschise