E ziua Culturii Naționale,îl omagiem pe Mihai Eminescu. Se împlinesc 172 de ani de la nașterea poetului. Însă,nu asta este știrea. Eminescu își mai face loc prin rețelele de socializare. „E la modă” să postezi o fotografie cu el și cu un citat „furat” de pe net. Am văzut, astăzi, multe fotografii și citate cu ode lui Eminescu, postate de politicieni, chiar și de videochatiste.

Evident, m-am oprit la Ministerul Culturii. Acea „structură” a statului care ar trebui să promoveze valorile culturii naționale, să facă tot ce stă în putință pentru ca românii să nu fie analfabeți funcționali, să se bazeze pe capacitățile creierului, capacități care ar combate manipularea. Am dat peste un discurs sec, fals, cu o topică discutabilă, cu „formă”, nu și cu „fond”.

Iată un fragment din discursul ministrului Culturii, Lucian Romașcanu. Îl puteți citi integral, în fotografia de mai jos.

„Cultura este țeșătura invizibilă ce face să tresăltăm(…) Ce-ar fi fost dacă Eminescu ar fi mai zăbovit câțiva ani pe pământ? E o întrebare care ne tulbură când ne gândim la el, la Nicolae Labiș, la Porumbescu, la Magda Isanos și la câți alții

sursă foto-Facebook Ministerul Culturii

Un mesaj sec, o încercare lirică eșuată, o lamentare, tipic românească: „ce-ar fi fost dacă Eminescu ar mai zăbovit câțiva ani?”

Discurs sec de Ziua Culturii Naționale

Cu alte cuvinte, în opinia ministrului Culturii, „câțiva ani în plus cu prezența lui Eminescu” ar fi salvat această nație?

Nu, stimabile! Eminescu și oricare alt om de „geniu” nu ar fi putut „salva” România, deoarece nu au fost lăsați să conducă mulțimi, ideile lor nu sunt puse în practică. După cum se observă din discursul ministrului Culturii, nu este niciun apel la acțiune, niciun mesaj accesibil generației tinere, celei căreia Eminescu i se pare depășit. Și, pe bună dreptate, au motive să spună asta, dacă ne uităm la manualele lor. Nicio „minte luminată” din Ministerul Educației sau Ministerul Culturii nu a venit cu propuneri viabile, cu strategii pentru promovarea lecturii în școli. Acea lectură care să stimuleze gândirea critică, analitică, care să genereze proiecte. Copiii află din manualele de limba și literatura română că „Luceafărul” este capodopera lui Eminescu. Atât. De ce? „Pentru că are 99 de strofe”. Atât reține un elev al „timpurilor noastre”.

Restul(…) e lectură suplimentară, dacă vrea și mai ales dacă poate profesorul. Musai „dacă poate” , având în vedere rezultatele catastrofale de la titularizare.

Nu am văzut niciun oficial al vreunui Minister să ia la pas școlile din mediul rural și să atragă copiii spre carte, artă, frumos. În schimb, am văzut voluntari, pensionari, studenți, actori „huliți” pentru că vor teatrele deschise, care fac cercuri de creație, de lectură și de dezvoltare personală pe buzunarul lor! Ministerul Culturii lansează proiecte finanțate doar pe 15 ianuarie! Rușine!

În concluzie, „ce -ar fi domnule ministru, dacă ați promova cultura nu doar o dată pe an”(?) Vă plac întrebările retorice(…) suntem gata să vă consemnăm răspunsurile!

Articolul precedentCopiii, îngrijorați de calitatea aerului din România
Articolul următorDouă cadre didactice din Suceava, anchetate pentru agresiuni sexuale asupra minorilor
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”