Sursa Foto: Opera Natională București

De mâine, 11 mai, amatorii de evenimente culturale pot achiziționa bilete pentru câteva spectacole cu public organizate de Ministerul Culturii, în perioada 14 – 16 mai. Este vorba despre evenimente pilot atât în interior – la Opera Națională București, la Teatrul Național București și la Opera Națională Română Cluj-Napoca, precum și în exterior, la Opera din capitală.

Evenimentele pilot sunt organizate în aceste condiții după ce azi, în ședința de Guvern, a fost adoptată Hotărârea privind prelungirea stării de alertă care asigură cadrul legal pentru desfășurarea evenimentelor test/pilot din domeniul cultural.

Și, chiar dacă Ministerul Culturii arată într-un comunicat de presă că a propus ca la aceste evenimente să participe doar persoanele vaccinate, în final condițiile au fost un pic relaxate.

Propunerea Ministerului Culturii este ca la evenimentele pilot organizate în interior să se permită exclusiv accesul persoanelor care au fost imunizate în urma vaccinării. Evenimentul pilot organizat în exterior va permite participarea persoanelor vaccinate, a celor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau care prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore. Accesul la evenimente se face pe baza cărții de identitate, iar verificarea informațiilor se va realiza prin intermediul aplicației puse la dispoziție de Serviciul de Telecomunicații Speciale”, se arată în comunicat.

Condițiile de participare a publicului la cele patru evenimente vor fi aprobate de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în baza propunerilor Ministerului Culturii avizate de Ministerul Sănătății. De menționat că, potrivit unor declarații făcute de secretarul de stat Raed Arafat după ședința de guvern, aceleași condiții vor fi aplicate și în cazul unor competiții sportive care urmează a se organiza ca evenimente test sau pilot.

Revenind la evenimentele anunțate de Ministerul Culturii, numărul maxim de persoane care pot participa va fi de 800, excepție făcând cel de pe 16 mai, organizat de Opera Națională București în exterior – „Libera musica”. Alte evenimente sunt „Dineu cu proști” de Francis Veber, organizat de Teatrul Național București și „FAUST” de Charles Gounod, organizat de Opera Națională Română Cluj-Napoca.

Biletele vor putea fi achiziționate îde pe platformele online ale Operei Naționale București, Teatrului Național București și Operei Naționale Române Cluj-Napoca.

Sunt încântat de faptul că cele trei instituții de spectacole din subordinea Ministerului Culturii au răspuns invitației noastre de a organiza aceste evenimente pilot, care vor fi un punct de plecare pentru stabilirea normelor de redeschidere a activității cu publicul în sectoarele cultural-creative. A fost un drum anevoios, dar iată că facem primul pas spre revenirea la normalitatea așa cum o știam înainte de pandemie.

Participanții trebuie să știe, însă, că vor fi monitorizați timp de 14 zile pentru a vedea dacă se va înregistra vreun caz de îmbolnăvire sau ne vom bucura de o incidență zero, așa cum s-a întâmplat și în alte programe pilot desfășurate în alte țări. Totodată, doresc să mulțumesc tuturor partenerilor de dialog și instituționali care sunt alături de noi pentru a putea implementa eficient cele patru evenimente programate’’, a declarat ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.

Articolul precedentKelemen nu pierde vremea: imediat după anunțarea noilor relaxări, a cerut organizarea pelerinajului de la Șumuleu Ciuc
Articolul următorGiurgiu, „raiul” gropilor de gunoi clandestine. E degringoladă și în gestionarea deșeurilor după rezilierea contractului de administrare a depozitului ecologic