Sursa foto: Facebook/ Klaus iohannis

Șeful statului a venit cu declarații temperate vizavi de șansele ca țara noastră să intre în spațiul de liberă circulație Schengen.

Chiar dacă au existat afirmații „bombastice” pe acest subiect din partea unor politicieni – fie ei de stânga sau de dreapta, Klaus Iohannis a subliniat că nu e cazul să ne vedem deja în Schengen, chiar dacă Austria și-a „fexibilizat” poziția vizavi de intrarea noastră în acest spațiu.

Declarațiile lui Iohannis au fost făcute cu ocazia intervenției acestuia în cadrul participării la Summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest, care are loc la Bruxelles, președintele subliniind că „mai e cale lungă”.

Chiar dacă Iohannis a punctat că „a apărut o oarecare flexibilizare a poziției austriece”,în continuare „este nevoie de multe negocieri și multe discuții”, în condițiile în care „dosarul Schengen este un dosar european care nu a mers așa cum a trebuit”, iar de anul trecut, constant, „toată lumea negociază pe absolut toate palierele”.

În ultima vreme a apărut o oarecare flexibilizare a poziției austriece, însă vreau să fiu foarte sincer, aici mai este cale lungă și este nevoie de multe negocieri și multe discuții. Aici intervin sigur ministerele – Externele, Internele – și Reprezentanța noastră din Bruxelles, care s-a implicat exemplar în toate discuțiile.

Dar nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un rezultat favorabil pentru România. Este nevoie de foarte, foarte multe negocieri în continuare. (…)

Dacă se ajunge la un compromis acceptabil, atunci cu siguranță există deschidere pentru a avea un Consiliu extraordinar și pentru a închide chestiunea. Deci nu în asta stăm, ci în fondul problemei. (…)

Este (…) cunoscut faptul că noi suntem tratați momentan, așa este procedura, la pachet cu Bulgaria și acest lucru complică negocierile, fiindcă ele sigur se vor purta cel puțin în trei sau în patru, dar în foarte puține situații negocierile se vor purta în bilateral, cum se spune direct. Deci, încă un punct complicat.

Totuși, pentru România avem asigurări din partea tuturor, în afară de Austria, care încă mai are anumite chestiuni care trebuie clarificate în negocieri care vor dura”, a explicat Klaus Iohannis.

Articolul precedentPremierul Ciolacu, față în față cu sindicaliștii din Sănătate
Articolul următorPreședintele PUSL, Cristian Popescu Piedone: „România nu ar trebui niciodată să accepte să fie tratată ca o țară de rang inferior”