Sursa: gov.ro

Întâlnire ieri între premierul Marcel Ciolacu și reprezentanții sindicatelor din Sănătate, date fiind nemulțumirile acestora din urmă, care au dus la proteste.

Situația a escaladat încă din momentul învestirii actualului Guvern, în iunie, când Uniunea Națională a Sindicatelor TESA din Sănătate a demarat primele mișcări serioase protest, după greva japoneză de săptămâna trecută, cu avertismentul că se poate ajunge la greva generală.

După o serie de discuții eușuate, ieri, sindicaliștii au purtat discuții atât cu premierul Ciolacu, cât și cu vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful Cancelariei prim-ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Mihai Diaconu, și consilierii de stat în Cancelarie – Carmen Orban și Minel Ivașcu.

Întâlnirea nu a dus neapărat la stingerea conflictului, ci s-a ajuns la – după cum se arată într-un comunicat al Guvernului – agreerea unor pași care ar trebui făcuți pentru detensionarea situației.

Astfel, în comunicat se arată că s-a pus accentul pe necesitatea debirocratizării procedurii pentru ocuparea posturilor din sectorul sanitar, care să fie aplicată începând de anul viitor, dar și pe măririle salariale.

Pentru asigurarea continuității serviciilor medicale, va fi aprobată de Guvern o soluție legislativă care să permită ca fiecare post vacantat în sistemul public de sănătate să fie ocupat prin concurs, fără a mai fi nevoie de Memorandum adoptat în ședința de Guvern. Această măsură va simplifica procedura de ocupare prin concurs a posturilor vacantate din sistemul public de sănătate.
De asemenea, reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor din sănătate au discutat găsirea unor soluții de angajare în sistemul public de sănătate a tinerilor medici specialiști.

Perspectiva creșterilor salariale pentru angajații din sistemul de sănătate și eliminarea inechităților salariale au fost, de asemenea, discutate, în contextul aprobării de către Guvern a proiectului de buget pentru anul viitor.
Consultările între reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor din sănătate vor continua
”, se precizează în document.

Articolul precedentCasa Națională de Asigurări de Sănătate are un nou șef, fost manager de spital SRI
Articolul următorIohannis, momentul adevărului privind aderarea la Schengen: „Mai e cale lungă. E nevoie de foarte, foarte multe negocieri”