Autoritățile din județul Timiș au cerut peste 4,5 miliarde de lei prin programul guvernamental „Anghel Saligny”. Mai exact, Primăria Timișoara cere 143 de milioane de lei pentru trei proiecte: Pasajul Solventul, trecerea pietonală numită „Tunelul Luminii” de peste Bega și Pasarela Gelu-Crizantemelor.
Totodată, Consiliul Județean vrea aproximativ 411 milioane de lei pentru construirea a nouă drumuri și un pod. Autoritățile din județul Timiș au cerut de trei ori mai mulți bani decât suma disponibilă.
Investiții de 50 de miliarde de lei în comunitățile locale
Programul Național „Anghel Saligny”, o continuare a programelor PNDL 1 și 2, presupune investiții totale de 50 de miliarde de lei. Data limită de depunere a cererilor a fost de 9 noiembrie, iar banii vor fi folosiți pentru realizarea de canalizări, drumuri, poduri, podețe și sisteme de distribuție a gazelor. Toate proiectele finanțate vor putea fi implementate în perioada 2021-2028. Conform Tion.ro, aproapte toate localitățile din județul Timiș au depus cereri de finanțare prin „Anghel Saligny”.
Ministrul interimar al Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat în urmă cu câteva zile că din cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale ale României, incluzând județele și sectoarele capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanțare. Peste 97% dintre proiectele depuse de primării au cerut finanțare pentru implementarea rețelei de apă și canalizare. Toate consiliile județene și toate sectoarele municipiului București au cerut finanțare.
Peste 7 mii de proiecte depuse pentru finanțare prin „Anghel Saligny”
Suma totală a celor 7.545 de proiecte este 137 de miliarde de lei, în condițiile în care bugetul Programului Național „Anghel Saligny” este de doar 50 de miliarde.
Cseke Attila a precizat că toate comunele din țara noastră trebuie să aibă acces la un serviciu de bază, cum ar fi accesul la apă sau la un drum.
„Accesul la apă este un serviciu de bază, nu un lux, drumurile reabilitate pe care se poate circula în condiții de siguranță nu sunt un lux. Faptul că au fost depuse cereri de finanțare pentru o sumă aproape triplă față de cea alocată arată că a fost nevoie de acest instrument de finanțare.”, a declarat Cseke Attila, relatează Digi24 în urmă cu câteva zile.