Uniunea Europeană (UE) a decis să sancționeze drastic Belarus, după ce președintele Aleksandr Lukașenko a amenințat că taie gazul spre Europa.

Josep Borrell, șeful diplomației europene, a anunțat că începând de luni, 15 octombrie, sancțiunile vor viza companiile aeriene și agențiile de voiaj bănuite că ar fi implicate în aducerea migranților. „Vom da undă verde extinderii cadrului legal al sancţiunilor noastre împotriva Belarusului, astfel încât să poată fi aplicat tuturor celor care participă la introducerea ilegală de migranţi în această ţară”, a precizat Borrell, relatează Antena3.

Lukașenko, acuzat că amplifică o criză care ar putea aduce un război

Mai mult decât atât, mai bine de 30 de oficiali guvernamentali din Belarus sunt bănuiți de implicare în criza migranților și ar putea fi vizați de sancțiuni. Uniunea Europeană a reacționat la declarațiile pe care președintele Republicii Belarus le-a făcut în urmă cu câteva zile. El a precizat că „noi (Belarus) încălzim Europa”.

„Aș recomanda conducerii poloneze, lituanienilor și altor oameni fără cap să se gândească înainte de a vorbi”, a spus, joi, liderul de la Minsk, conform Reuters. Oficialii UE acuză pe Lukașenko de răzbunare pentru sancțiunile impuse deja Minskului, după reprimarea unor proteste. Președintele a amenințat că taie gazele naturale către întreaga Europă dacă se vor impune noi sancțiuni.

Lukașenko și Vladimir Putin (sursă foto:Anadolu Agency)

Aliat politic și militar al lui Lukașenko, Vladimir Putin i-a transmis că o oprire a gazului spre Europa ar complica relațiile dintre Rusia și Belarus.

Situație tensionată la granița UE cu Belarus

Republica Belarus a solicitat sprijin din partea Rusiei, care a trimis mai multe bombardiere de sprijin. Țările baltice avertizează că situația ar degenera într-un conflict militar. De asemenea, Ucraina și-a consolidat la graniță un număr de 8.500 de soldați, iar Polonia a desfășurat aproape 20 de mii de polițiști la frontieră. Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA) Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la criza migranților de la granița Belarusului cu Polonia.

Turcia a decis să interzică irakienilor, sirienilor și yemeniților de a se îmbarca cu destinația Belarus de pe aeroporturile sale, decizie salutată de către Uniunea Europeană.

Mircea Geoană se implică în scandalul din Belarus și cere, de urgență, eliberarea lui Roman Protasevici

Articolul precedentCe a „câștigat” România din decizia Înaltei Curți de Casație: încă un „idol” pe masa Justiției. Kovesi nu va fi revocată
Articolul următorPrimăriile din Timiș și Consiliul Județean au cerut peste 4,5 miliarde de lei prin „Anghel Saligny”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.