Mircea Geoană se implică în scandalul din Belarus și cere, de urgență, eliberarea lui Roman Protasevici

„Uniunea Europeană are la dispoziţie instrumente diversificate, inclusiv de tipul sancţiunilor economice, NATO nu are acest tip de instrumente şi de aceea sunt în favoarea unei anchete internaţionale care să aducă întreagă lumină şi transparenţă în jurul acestui incident”

Mircea Geoană / Foto: preluare B1TV

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se implică în incidentul care a scandalizat Europa: capturarea jurnalistului Roman Protasevici. În opinia lui Mircea Geoană, „această aterizare forţată a unui avion civil, cu pasageri civili, de către Belarus a pus în pericol vieţile pasagerilor şi a echipajului, acest act este inacceptabil şi violează în modul cel mai serios toate normele care guvernează aviaţia civilă. Acest gest poate fi introdus în categoria pirateriei la nivel de stat. Este un incident care ne arată modul în care regimul de la Minsk se opune principiilor şi drepturilor democratice fundamentale”, a spus Mircea Geoană, adăugând că Uniunea Europeană are la dispoziţie instrumente diverse, inclusiv de tipul sancţiunilor economice, de vreme ce NATO nu ar avea acest tip de instrumente, astfel că oficialul cere o anchetă de amploare.

Mircea Geoană: „Apelăm şi pe această cale la eliberarea imediată a lui Roman Protasevici şi a Sofiei Sapega, ca şi a celor foarte mulţi prizonieri politici din Belarus”

Teodorovici: „Trist, dar adevărat: PROSTOCRAȚIA conduce România”

Mai mult, în calitatea sa oficială, Mircea Geoană a mai declarat că face un apel către autorităţile din Belarus, cerând respect pentru drepturile şi libertăţile fundamentale, inclusiv dreptul la liberă exprimare, „inclusiv la dreptul fundamental de a putea protesta paşnic pentru cauzele pe care cetăţenii din Belarus le îmbrăţişează. Este pentru poporul din Belarus să-şi aleagă calea şi drumul de urmat în viitor, dar toţi aliaţii NATO susţin şi susţinem un Belarus suveran şi independent, de aceea din punct de vedere al limbajului folosit de către NATO în comunicatul oficial al Consiliului Nord-Atlantic această condamnare este neechivocă, fermă şi fără nicio urmă de ambiguitate”, a mai spus Mircea Geoană.

Reamintim că, îm data de 23 mai, a anului curent, Belarus a somat un avion aparţinând companiei aeriene low-cost Ryanair, care efectua o cursă de la Atena la Vilnius, să aterizeze la Minsk. La momentul respectiv, s-a invocat prezența unei bombe la bord. Ulterior, jurnalistul Roman Protasevici şi partenera sa, Sofia Sapega, au fost arestați, aflându-se în arest chiar și în ziua de astăzi.

Articolul precedentFlorin Roman: „Ludovic Orban să-și trezească “Bădălaii” și să le dea obligatoriu lectură despre Brătieni! ”
Articolul următorTone întregi de gunoaie din România au ajuns în Ungaria
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.