Sursa foto: BBC

Sâmbătă seară, cele 197 de țări participante la conferința COP26 de la Glasgow au semnat un acord cu privire la accelerarea luptei împotriva încălzirii globale. Cu toate acestea, în declarația finală, unde era specificată clar formula „renunțare treptată” la cărbune, în urma propunerii Indiei, expresia a fost înlocuită cu „reducere treptată”, relatează euroactiv.ro.

Această dezicie nu a fost primită cu entuziasm de ministrul mediului din Elveția, Simonetta Sommaruga. Ea a declarat că este dezamăgită de modificare propusă de India, amintit că e nevoie de o renunțare treptate la cărbune, nu la o reducere treptată a acestuia. Alok Sharma, președintele britanic al COP26 a anunțat că „regretă profund” schimbarea făcută în textul privind diminuarea consumului de cărbune.

197 de țări au participat la conferința COP26 din Glasgow

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU) Antonio Guterres a adăugat că e nevoie ca statele lumii să treacă „în regim de urgență”. El a avertizat că e nevoie ca țările să renunțe la combustibilii fosili și să se implice profund în renunțarea la cărbune. Șeful guvernului britanic, Boris Johnson a precizat că acordul semnat reprezintă „un pas înainte”.

Președintele Comisiei Europene (CE) Ursula von de Leyen, a precizat că obiectivele Acordului de la Paris au fost „ținute în viață, oferindu-se șansa de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius”. Mai mult, președintele CE a mai adăugat că „ne așteaptă o muncă grea”, pentru salvarea planetei.

Lupta împotriva încălzirii globale, asumată de marile țări ale lumii

Greta Thunberg, tânara activistă suedeză, i-a atacat pe liderii mondiali, precizând că adevărata muncă are loc în afara „acestor săli”. „COP26 s-a încheiat. Iată un scurt rezumat: +la, la, la+”, a spus activista suedeză.

Greta a mai precizat că întâlnirea de la Glasgow reprezintă un adevărat eșec și că „istoria îi va judeca”. Ea a numit conferința „un festival global al spălării verde”. Mai mult decât atât, o „sărbătoare de două săptămâni cu afaceri ca de obicei”.

Cunoscutul naturalist britanic David Attenborough a declarat la inaugrarea Conferinţei ONU privind clima COP26 de la Glasgow că e nevoie de o „nouă revoluție industrială sustenabilă”. Mai mult, naturalistul britanic e de părere că „toți vom simți impactul încălzirii globale”.

Cu două săptămâni înaintea conferinței de la Glasgow, Organizația Națiunilor Unite a apelat la un dinozaur pentru a atrage atenția asupra crizei schimbărilor climatice. Animalul preistoric a ajuns în fața Adunării Generale din New York cu ajutorul tehnologiei video.

Rusia și China au fost absente de la summitul global pentru climă COP26

Articolul precedentGheorghiţă îndeamnă persoanele cu diabet să se vaccineze
Articolul următorFlorin Cîțu: „Sper să avem azi propunerea de premier”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.