Fostul ministrul al Sănătății, Nelu Tătaru a făcut o previziune destul de sumbră cu privire la ceea ce se va întâmpla în următoarea perioadă, din punct de vedere sanitar, subliniind faptul că depinde de fiecare din români, în funcție de decizia pe care o iau, „dacă această pandemie se termină sau vom trece un val patru cu foarte multe victime și vom aștepta un val cinci”. Iar acest lucru vine în contextul în care România se află între primele locuri din lume la capitolul decese din cauza Covid, respectiv pe penyltimul din Europa în privința vaccinării.
„Societatea românească nu este o locomotivă electrică, la nivel de percepție încă suntem o locomotivă cu aburi, trebuie să punem încontinuu cărbuni. La noi campania de promovare s-a oprit la un moment dat, am crezut că lumea a înțeles și va fi o aglomerație la vaccinare cum nu s-a văzut. N-a fost așa. A fost un 2020 spre sfârșit în care toată lumea întreba „da’ când vine vaccinul, când vine vaccinul?”, liste de așteptare, acele categorii speciale care urmau să facă primele vaccinuri, strigătele „nu treceți peste rând!”, vaccinări până în aprilie-mai, iar apoi s-a terminat”, a declarat Tătaru, la Digi 24.
Actualul consilier al premierului pe probleme de sănătate a reamintit un lucru pe care l-a susținut încă de anul trecut, cu cel puțin patru valuri ale pandemiei. „O pandemie are un an jumătate-doi și ține 3-4 valuri. S-ar părea că noi vrem să facem o pandemie din 5-6 valuri”, a mai spus oficialul, care a tras un semnal de alarmă în privința lecțiilor pe care românii nu au reușit să le învețe după primele trei valuri. „S-a terminat fiecare val în parte din care dacă n-am învățat câte ceva, să știm că n-o să fim pregătiți nici la următorul. Trăim momentele în care n-am fost pregătiți nici de valul trei, nici de valul patru. Vă asigur că dacă noi nu conștientizăm acum, nu vom fi pregătiți nici de valul cinci”, a precizat Tătaru, adăugând că următorul val va fi pentru imunizare. „Prin vaccinare sau prin boală. Majoritatea dintre noi am ales să facem prin boală această imunizare. Avem o populație receptivă de 50%, să zicem, nevaccinați și netrecuți prin boală. Acea populație este pepiniera din care se nasc cazuri și cazurile grave”, a explicat Nelu Tătaru la Digi24.
De la începutul pandemiei, recordul absolut de cazuri a fost înregistrat marți, 12 octombrie, cu 16.743 de persoane infectate, în timp ce numărul celor decedați din cauza Covid a fost de 442 de persoane.
Nelu Tătaru: „Această pandemie este foarte greu de controlat”