Nelu Tătaru: „Această pandemie este foarte greu de controlat”

Fostul ministru al Sănătății vrea o regândire a campaniei de vaccinare în contextul creșterii numărului de noi cazuri de infectare, în special cu varianta Delta, care este dominantă.

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, care a revenit în funcția de consilier onorific, a afirmat în cadrul unui eveniment al liberalilor, că este nevoie de o regândire a campaniei de vaccinare, în situația în care dorința de imunizare a românilor se află la un nivel destul de scăzut, dar mai ales în contextul în care România se află în plin val 4 al pandemiei, cu a patra zi consecutivă cu peste 2.000 de cazuri noi de infectare. Totodată, Tătaru a atras atenția și cu privire la utilizarea certificatelor false de vaccinare, precum și a testelor negative false, care în opinia sa fac ca pandemia să devină tot mai greu de gestionat.

„Avem 4.298 de cazuri internate în spital, din care 543 în Terapie Intensivă. Dacă ne uităm la ultimele studii, vedem că 92% la sută din decese sunt din nevaccinaţi, 3% sunt din cei vaccinaţi incomplet. Cred că dacă ne mai furăm şi căciula cu nişte green-pass-uri sau certificate false, atunci putem spune că această pandemie este foarte greu de controlat. Suntem într-un moment în care se aşteaptă un vârf al acestui val spre începutul lunii octombrie, cred că doar de noi depinde ca într-o toamnă bogată să putem să gestionăm atât prin evenimente, cât şi printr-o campanie de vaccinare mai atentă şi mai intens mediatizată”, declarat Nelu Tătaru.

Abia în 2023 ne putem aștepta la „un an normal”

Fostul ministru, cel care a fost în prima linie a pandemiei, anul trecut, consideră că este momentul reaşezării comunicarea pe tot ce înseamnă vaccinare. „Să ne gândim că dacă nu noi suntem problema care nu suntem vaccinaţi atunci putem fi o problemă pentru cei la care mergem în diferite structuri publice sau în spitale alături de alţii care au venit pentru altă patologie”, a mai afirmat Tătaru.

Consilierul onorific al lui Cseke Attila, cel care a preluat interimatul Sănătății, este pesimist în privința ieșirii din pandemie, mai mult, a afirmat că se așteaptă ca aceasta să fie transformată, în următorii ani, „într-o boală sezonieră, un vaccin anual, la fel ca şi gripa, şi să o putem gestiona. Încă suntem într-un an pandemic, 2022 va fi un an de ieşire din pandemie şi de abia din 2023 să ne aşteptăm la un an normal”, a afirmat Nelu Tătaru.

Potrivit raportării de vineri, a CNCAV, de la începutul campaniei naționale de vaccinare, au fost imunizate cu schemă completă aproape 5,2 milioane de persoane. Cu mult sub cifrele pe care autoritățile le vroiau pentru 1 septembrie.

Tătaru revine la Sănătate, în funcția de consilier onorific

Articolul precedentOrban are soluții pentru depășirea crizei politice
Articolul următorMită la Urgențe: un șofer i-a promis unui polițist 1.000 de euro dacă „îl scapă” de alcoolemie