Orban are soluții pentru depășirea crizei politice

Una dintre variante îl implică direct pe premier, mai mult, liderul liberal exclude orice înțelegere cu PSD

Liderul PNL, Ludovic Orban a declarat, vineri, la Giurgiu, că singura soluție de a trece de actuala criză politică este refacerea coaliției de guvernare, așa cum a fost aceasta stabilită în decembrie 2020. Mai mult, că asta înseamnă un nou premier în locul lui Florin Cîțu, cel considerat vinovat de ruptura coaliției, Orban respingând orice colaborare cu PSD, așa cum pe diverse „canale” se lasă de înțeles.

De altfel, liderul liberalilor consideră că refacerea coaliției este singura variantă „onorabilă” în acest moment. „Trebuie rezolvată criza cu orice preţ. Nu cred că este mai importantă persoana şi soarta unui om decât România şi decât PNL. Cu cât terminăm mai repede această criză, cu atât lucrurile vor merge mai bine. Ştiţi foarte bine că există trei variante, nu e complicat. Avem varianta să refacem coaliţia existentă, avem varianta să facem o înţelegere cu PSD şi varianta de a trece în opoziţie. Astea sunt cele trei variante, nu există alte variante. Personal, vă spun că nu voi accepta nicio înţelegere cu PSD. Orice înţelegere pe care a făcut-o de-a lungul timpului PNL cu PSD s-a terminat în gravul dezavantaj al PNL şi în câştigul PSD”, a spus Ludovic Orban.

USR PLUS nu îl mai vrea pe Cîțu

Condiția pusă de USR PLUS pentru refacerea coaliției de guvernare este prezența în funcția de premier a unui alt liberal, Florin Cîțu fiind de neacceptat pentru Dan Barna și Dacian Cioloș.

Cât privește un guvern minoritar, susținut de PSD, sau trecerea în opoziție, acestea nu sunt variante care să îl mulțumească pe Orban. „Nu putem accepta nici să rămânem agăţaţi ca guvern minoritar de mila PSD care în mod evident că ne va arunca de la putere exact atunci când o să le convină lor cel mai mult, după ce ne vom compromite şi după ce nu vom avea capacitatea de a guverna. Opoziţie nu-mi doresc. PNL are vocaţia guvernării. Toate eforturile pe care le-am făcut de-a lungul carierei mele au fost în direcţia de a câştiga alegerile şi de a duce PNL la guvernare”, a mai susținut Ludovic Orban.

Liderul liberalilor consideră că strategic, singura soluţie onorabilă, din punctul de vedere al electoratului, cu o susșinere destul de mare, este refacerea coaliției, însă acest lucru are un preț, pe care toată lumea îl cunoaște, dar rămâne de văzut dacă îl va și accepta. Aceasta fiind clar o „săgeată” spre contracandidatul său la alegerile interne de peste două săptămâni. „Refacem coaliţia. Nu e complicat, ştim foarte bine care-i preţul refacerii coaliţiei. Că acest preţ va fi plătit acum, peste două zile, peste o săptămână sau peste 45 de zile, acest preţ va fi plătit, credeţi-mă ce vă spun”, a mai susţinut Ludovic Orban, la Giurgiu, unde și-a prezentat moțiunea cu care speră să câștige cursa liberală.

Reamintim că miniștrii din partea USR PLUS și-au dat demisia în această săptămână, după ce pe 1 septembrie, Florin Cîțu l-a remaniat pe ministrul Justiției, acela fiind momentul în care a fost declașată criza politică și ruptura, pe față, a coaliției de guvernare.

Florin Cîțu, dezamăgit de Barna: „Eu credeam că suntem la masă cu un partid pro-european”

Advertisement
Articolul precedentCîțu îi vrea amendați pe parlamentarii AUR
Articolul următorNelu Tătaru: „Această pandemie este foarte greu de controlat”