Credit foto: awwproject.org
Credit foto: awwproject.org

Un tată din Afganistan a încercat să-şi vândă fetiţa în vârstă de 4 ani, cerând doar 300 de dolari.

Bărbatul încearcă din răsputeri să facă rost de bani de mâncare pentru restul familiei. Ambii soți au ajuns la gesturi disperate, după ce talibanii au preluat controlul în stat.

De asemenea, nu este un caz singular, mii de oameni abandonându-și atât casele, cât și familiile. În contextul în care moneda afgană s-a devalorizat foarte mult, locuitorii Afganistanului nu mai au cu ce să-şi asigure hrana de zi cu zi.

Mii de afgani și-au pierdut locul de muncă după ce talibanii au preluat puterea

Conform The Times, Anthony Loyd, reporter aflat în Kabul, era în bazarul Jada-e Maiwand când a întâlnit un tată disperat care încerca să-şi vândă fiica pentru câteva sute de dolari, pentru a-şi salva restul familiei.  

Reporterul a povestit cum Mir Nazir, fost ofiţer de poliţie, și-a pierdut locul de muncă din oraşul Ghazni. Momentul a coincis cu ziua în care talibanii se pregăteau să preia Afganistanul.

Prin urmare, bărbatul s-a mutat împreună cu familia lui, care numără şapte membri, în capitală, crezând că aici va avea oportunitatea de a câştiga nişte bani, notează Adevărul.  

300 de dolari: prețul care poate salva restul familiei

Bărbatul de 38 de ani a încercat, inițial, să-şi vândă copila cerând 600 de dolari. Cu toate acestea, cea mai mare ofertă primită a fost de doar 320 de dolari.

Fostul ofițer a spus jurnalistului că este vorba de disperare şi că ar prefera să moară în loc să-şi vândă fetița, dar astfel nu ar mai avea cine să hrănească şi ceilalţi copii ai familiei.  

”Nu pot să-mi vând fiica pentru un preț atât de mic. Dar poate va avea un viitor mai bun”

Am primit o ofertă de la proprietarul unui magazin, un bărbat despre care ştiu că nu are copii. El a oferit 20.000 de afgani (moneda afgană, echivalnetul a 314 dolari – n.n.) pentru ca fiica mea Safia să locuiască la el şi să înceapă să lucreze în magazinul lui. Mi-a spus că dacă aş avea vreodată 20.000 de afgani aş putea să o răscumpăr. Dar nu pot să-mi vând fiica pentru un preţ atât de mic. Încă discutăm. Poate că va avea un viitor mai bun lucrând într-un magazin decât rămânând cu mine. Preţul poate salva restul familiei”, a povestit afganul.

Peste 9 din 10 familii nu au destulă mâncare

Peste nouă din 10 familii din Afganistan nu au destul de mâncare, a atenţionat ONU, cu câteva zile înaintea unei conferinţe menite să încurajeze colectarea celor 606 de milioane de dolari de care Naţiunile Unite au nevoie pentru această ţară, până la sfârşitul anului în curs, relatează AFP.

Trei familii din patru reduc porţiile sau împrumută alimente şi cumpără mâncare mai ieftină, renunţând la alimente mai nutritive ca lactatele, carnea sau legumele”, a  precizat Anthea Webb, directoare regională adjunctă a PAM pentru Asia-Pacific.

Sursa foto

VIACristina Antal
Articolul precedentCseke Attila: „În pandemie trebuie acţionat, mai mult ca oricând, cu responsabilitate şi solidaritate”
Articolul următorAnca Dragu va apela la CCR: în nume personal dar și prin Biroul Permanent
Jurnalist full-time / Pesimist part-time