Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

Mamele singure din Afganistan au ajuns victime sigure pentru talibanii care le caută pentru a le cere copiii.

Bărbații înarmați sunt interesați mai ales de fete, precizează un reportaj The Guardian.

O mamă a povestit cum mai mulți oameni înarmați au venit la ușa casei pentru a-i lua fiica în vârstă de șase ani

În cadrul reportajului, jurnaliștii au expus cazul unei femei al cărei nume real nu a fost divulgat, fiind numită Raihana.

Aceasta a povestit experiența pe care a trăit-o a doua zi după ce orașul Mazar-i-Sharif a căzut în mâinile talibanilor, în data de 14 august.

Soțul femeii a fost ucis de talibani, în anul 2020. De atunci, Raihana își crește singură fiica, câștigând custodia acesteia, în fața socrilor. La acel moment, legea afgană dădea dreptul femeilor singure să își păstreze copiii, doar dacă au bani pentru a-i crește.

Fiecare zi reprezintă o luptă pentru supraviețuire a mamelor singure din Afganistan: ”Au vrut să-mi ia fiica. Ne-am ascuns în saci de făină, în remorca unui camion”

A doua zi după căderea Mazar-i-Sharif, cumnatul meu a venit la casa tatălui meu, unde locuiam. Era însoțit de luptători talibani care cereau să le-o dau pe fiica mea. Au vrut să-mi ia fiica. Ne-am ascuns în saci de făină în remorca unui camion și când șoferul ne-a găsit, l-am rugat să ne ducă la Kabul”, a povestit Raihana pentru The Guardian.

Raihana a reușit să fugă cu fata ei, spre Kabul. Ajunsă în capitala afgană, femeia a mers de la o ambasadă la alta, cerând ajutor.

În final, cu ajutorul surorii ei, care locuiește în Marea Britanie, a reușit să prindă un zbor de evacuare, ajungând, în siguranță, în Manchester.

Am reușit să părăsesc Afganistanul după atâtea greutăți. Sunt atât de fericită că fiica mea este cu mine”, a povestit Raihana, mulțumind guvernului britanic pentru ajutor.

Mamele singure din Afganistan duc o viață marginalizată și afectată de sărăcie. În momentul de față, în condițiile în care talibanii se află la putere, nu mai există protecție pentru femei, iar situația lor este din ce în ce mai disperată.

Articolul precedentFlorin Cîțu, dezamăgit de Barna: „Eu credeam că suntem la masă cu un partid pro-european”
Articolul următorDocument exploziv. Primarul comunei Moacșa nu știe de ce nu a returnat banii la bugetul de stat
Jurnalist full-time / Pesimist part-time