foto: covasnamedia.ro

Un astfel de exemplu este primarul comunei Moacșa, ( județul Covasna) Dezske Janos, care nu știe ce s-a întâmplat suma de 97 000 de lei, primită de la Consiliul Județean(CJ) Covasna rămasă necheltuită pentru asfaltarea DC 36 A.

CJ Covasna a direcționat acestei primării suma totală de 350 000 de lei din defalcarea TVA, pentru modernizarea celui mai circulat drum comunal, iar lucrarea a fost finalizată în anul 2020.

Potrivit datelor obținute de Ziarul de Investigații(zin.ro), în contul ANAF nu a fost returnată această sumă, deși legea fiscală impune acest lucru imediat. Nu poate fi folosită în alt scop, întrucât ar însemna deturnare de fonduri, faptă penală.

Primarul comunei Moacșa: „ Nu știu din cap! Revin eu cu un telefon”

Contactat de Zin.ro, edilul comunei Moacșa, Dezske Janos, a fost surprins că este sunat de un reporter de la București, să-l întrebe unde e suma de 97 000 de lei rămasă de la asfaltarea DC 36 A.

„ Nu știu așa din cap, trebuie să mă uit în contabilitate și revin eu cu telefon!”, a fost declarația primarului comunei Moacșa. Oficialul administrației locale a fost atenționat că solicitarea noastră verbală înseamnă, în fapt, o cerere în baza Legii 544/2001, privind accesul liber la informație.

Primarul s-a speriat și nu a mai răspuns la telefon

Dezske Janos nu doar că nu a mai revenit cu telefon, dar nici măcar nu a mai răspuns la telefon. A fost extrem de surprins să afle că, în fapt, ANAF a răspuns că nu există această sumă virată în contul bugetului de stat, conform normelor în vigoare.

Instituția abilitată să verifice circuitul banilor din acest caz este Curtea de Conturi.

Incompatibilitate sesizată de ANI. Înalta Curte dă termene „mai la toamnă”

Dezske Janos a fost găsit incompatibil de ANI, imediat după ce a câștigat un nou mandat de primar. Inspectorii de integritate spun că a desfășurat activități comerciale simultan cu cele de primar, iar acest lucru nu este permis. Prima instanță a admis că raportul ANI este legal, iar la acest moment se judecă la Înalta Curte recursul formulat de Dezske Janos. Următorul termen în acest dosar este fixat abia la data 28.10. 2022

Articolul precedentTalibanii vânează mamele singure: sunt răpiți copiii, mai ales fetele
Articolul următorUn cadavru fără cap a fost găsit pe plaja Neversea
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”