Abandonul școlar este un fenomen îngrijorător în România, țara noastră având cea mai mare pondere din Europa a persoanelor care renunţă devreme la studii, potrivit antena3.ro. Potrivit datelor Eurostat, aproape 15% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au părăsit anul trecut sistemul de educaţie şi formare.
Elevii români abandonează devreme cursurile
La nivelul Uniunii Europene, procentul persoanelor care au renunțat timpuriu la educaţie a scăzut constant în ultimii 10 ani, de la 13% în 2011 la 10% în 2021. Statele membre care au comunicat anul trecut cele mai mici ponderi de abandon timpuriu al sistemului de educaţie şi formare au fost Croaţia (2%), Slovenia, Grecia, Irlanda (toate 3%), Lituania şi Ţările de Jos (5%). În schimb, cele mai mari ponderi au existat în România (15%), Spania, Italia (ambele 13%) şi Bulgaria, Ungaria şi Germania (12%).
Uniunea Europeană și-a propus să lupte cu abandonul școlar
Statele membre ale UE şi-au propus reducerea ratei abandonului şcolar timpuriu la sub 9% la nivelul Uniunii Europene până în anul 2030. Şaisprezece state membre au îndeplinit deja acest obiectiv, și anume Belgia, Cehia, Irlanda, Grecia, Franţa, Croaţia, Letonia, Lituania, Ţările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia. Față de anul 2011, aproape toate statele membre ale Uniunii Europene au anunțat un procent mai mic al persoanelor care au abandonat timpuriu din sistemul de educaţie şi formare, în 2021. Excepție fac Luxemburgul, Slovacia, Suedia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Polonia şi Germania, care au raportat toate o creştere mică, sub 3 puncte procentuale.
Cum arată clasamentul țărilor cu abandon școlar ridicat
Aproximativ 15% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au părăsit timpuriu sistemul de educaţie şi formare. În Spania, circa 13% din persoanele din această categorie de vârstă au abandonat studiile devreme iar în Italia, procentul cetăţenilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani care au plecat timpuriu din sistemul de educaţie şi formare a fost identic cu cel din Spania, de 13%.