Efectele schimbărilor climatice: Europa va deveni un cuptor

Valurile de caniculă sunt tot mai dese în Spania și Franța.

Înmulţirea valurilor de caniculă, în special în Europa, este efectul încălzirii climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă, emisiile de gaze cu efect de seră sporindu-le intensitatea, durata şi frecvenţa. Un astfel de caz este valul de caniculă care a afectat Spania, un episod ”anormal” pentru această perioadă a anului, semn al ”încălzirii globale”, a declarat un expert al Agenţiei meteorologice spaniole (AEMET), potrivit g4media.ro.

Fenomenul, ”care nu e limitat la peninsula iberică” va afecta şi alte ţări europene, cum ar fi Franţa, în zilele următoare, avertizează meteorologul.

”Această căldură extremă, în această perioadă de primăvară, nu este normală” şi este cauzată de ”încălzirea climatică”, a precizat Ruben del Campo.

Episodul canicular, care apare după ce luna mai a fost declarată cea mai caniculară din ultimii cel puţin 100 de ani în Spania, va determina ”temperaturi extreme” şi ”ar putea dura până la sfârşitul săptămânii”, a precizat  Ruben del Campo, purtător de cuvânt al AEMET. Temperaturile vor depăşi ”40 de grade” Celsius în timpul zilei în multe oraşe spaniole, rămânând ridicate noaptea, când se vor înregistra ”peste 20 sau 22 de grade”.

În ultimele 10 luni, Spania au existat patru episoade de temperaturi extreme.

Este vorba despre caniculă în august, când au fost atinse valori record (47,4 grade Celsius la Montoro, în sudul ţării), temperaturi ”excepţional de ridicate” între Crăciun şi Ajunul Anului Nou, valul de căldură din mai, și valul de căldură actual. Mercurul termometrelor ar putea ajunge până la 43 de grade în Andaluzia (sud), în special în Cordoba şi Sevilla, potrivit AEMET.

Din epoca preindustrială, temperaturile au crescut în medie cu 1,7 grade în Spania (2 grade în Europa), aminteşte Ruben del Campo, precizând că episoadele de căldură sunt mai frecvente. Acesta spune că verile caniculare din Spania ”sunt puţin mai călduroase cu fiecare an care trece şi din ce în ce mai lungi: vara durează cu o lună în plus în comparaţie cu anii 1980”, ceea ce provoacă moartea a aproape 1.800 de persoane în fiecare an. Analistul avertizează asupra efectelor pentru mediu, cu un risc crescut de secetă şi de dificultăţi de aprovizionare în ceea ce priveşte apa, înmulţirea incendiilor, precum în zona Sierra Bermeja, în provincia andaluză Malaga, unde un incendiu a distrus 3.500 de hectare săptămâna trecută.

Legea privind întreruperile de sarcină în Polonia devine mai aspră

Articolul precedentLegea privind întreruperile de sarcină în Polonia devine mai aspră
Articolul următorDirectorul medical de la „Matei Balş”, după confirmarea primului caz de variola maimuței în țară: „Sunt cazuri izolate și așa vor rămâne”