După confirmarea primului caz de variola maimuței în țara noastră, Adrian Marinescu, directorul medical de la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti, asigură că românii nu trebuie să fie îngrijorați, accentuând că „sunt cazuri izolate și eu cred că așa vor rămâne”.

Ca și în alte rânduri, acesta a subliniat la B1TV că trebuie în continuare să dăm dovadă de prudență, chiar dacă modul de răspândire al acestui virus nu poate fi comparat cu SARS-CoV-2.

Medicul Marinescu a făcut o paralelă, pe înțelesul tuturor, în condițiile în care „la variola maimuței vorbim de o transmitere care se face cu mare dificultate de la om la om”.

Faptul că e o boală cunoscută și că în general sunt forme ușoare nu înseamnă că n-ar trebui să fim prudenți, ca o discuție generală. În principiu, în raport cu bolile infecțioase, cred că tot timpul ar trebui să gândim în acest fel. (…)

Probabil că știți – dacă nu, vă spun eu acum – că din 1958 vorbim de variola maimuței și că în 1970 a fost primul caz la om. Ce e diferit în această perioadă este că în afara Africii nu avem cazuri izolate sau nu sunt atât de rare. Sunt ceva mai multe și e motivul pentru care atenția noastră a tuturor se îndreaptă către aceste cazuri”, a explicat acesta.

Totodată, în același context, directorul medical de la „Matei Balș” a arătat și care ar fi simptomele care indică faptul că există o infecție cu acest virus.

Modalitatea de transmitere înseamnă contact direct și prelungit, vă și spuneam că e vorba de focar în familie, dacă este să discutăm de un focar (…).

N-avem date că o persoană asimptomatică, așa cum s-a întâmplat la SARS-CoV-2, ar putea transmite, și e important, ceea ce înseamnă că acea persoană care are febră, durere în gât, ganglioni inflamați și are o erupție destul de caracteristică, cu vezicule, va fi cea care va transmite în acel interval de timp, în principiu când are erupția. E vorba de fluidele corporale”, a lămurit medicul.

Primul caz de variola maimuței în România a fost confirmat ieri, fiind vorba despre un bucureștean în vârstă de 26 de ani, despre care autoritățile spun că are o stare bună: „Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței”.

Articolul precedentEfectele schimbărilor climatice: Europa va deveni un cuptor
Articolul următor Fenomen alarmant: România, fruntașa Europei la abandonul școlar