Sursa foto: Twitter/ ForbesTech

Giganții social media vor fi obligați să ia măsuri dure împotriva celor care promovează informațiile false, altfel riscă amenzi mari, informează G4media.

Comisia Europeană a anunțat că va publica noul cod de practică privind dezinformarea în online pe 16 iunie.

Chiar dacă, la început, acest cod a fost doar voluntar, din cauza dezinformărilor ce invadează platformele sociale, UE a decis ca responsabilitatea să fie împărțită între autorităţile de reglementare şi semnatarii codului.

Codul a fost actualizat și explică comportamentul manipulator și modul în care informațiile false ajung să devină „noul adevăr” într-o societate profund divizată

Potrivit documentului ce va intra în vigoare, platformele social media vor fi obligate să elimine orice fel de fake news sau cont fals.

„Semnatarii relevanţi vor adopta, consolida şi implementa politici clare cu privire la comportamentele şi practicile manipulative nepermise asupra serviciilor lor, pe baza celor mai recente dovezi privind comportamentele şi tacticile, tehnicile şi procedurile (TTP) folosite de actori rău intenţionaţi”, se precizează în codul de practică.

Companiile care nu respectă noile reguli impuse de UE vor risca să fie amendate cu până la 6% din cifra de afaceri, acestea având șase luni de la intrarea în vigoare a noului cod să pună în aplicare măsurile adoptate.

Comisarul european pentru industrie Thierry Breton a declarat că noul cod este începutul luptei împotriva dezinformării la nivel european.

„DSA oferă o coloană vertebrală legală a Codului de practici împotriva dezinformării – inclusiv sancţiuni disuasive grele”, a declarat oficialul european.

Reamintim că pandemia de Covid-19 a scos la suprafața ușurința prin care informațiile false ajung să fie luate drept adevărate de un număr covărșitor de oameni.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat în urmă cu ceva timp că pe lângă pandemie, la nivel global se răspândește o „infodemie”, aceasta fiind compusă din supraabundența de informații false și inexacte.

În majoritatea țărilor din blocul comunitar european, platformele social media sunt cele mai folosite pentru transmiterea informațiilor false și a dezinformărilor.

Citește și articolul: Puterea informației false și divizarea societății românești

Articolul precedentSocial democrații sunt deciși: „Este nevoie atât de supraimpozitarea veniturilor bugetarilor de lux, cât și a pensiilor speciale”
Articolul următorCetățenii austriaci vor primi sute de euro din partea Guvernului pentru a se proteja de impactul creșterii inflației
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.