Ani grei de închisoare pentru cei care ucid sau maltratează animale

Parlamentul a adoptat legea care modifică Legea pentru Protecția Animalelor.

Cei care ucid sau maltratează animale pot sta la închisoare până la 7 ani, au decis parlamentarii. Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede majorarea limitelor pedepselor şi amenzilor contravenţionale în cazul acţiunilor de cruzime faţă de animale, fiind introdusă în această categorie şi zoofilia. Animalul aflat în pericol este considerat şi animalul care a fost rănit, schingiuit sau supus zoofiliei, dar şi animalul care nu are hrană şi apă în cantităţi suficiente, un adăpost corespunzător sau tratamente medicale, au decis deputaţii.

Camera Deputaţilor este for decizional

„Poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredinţarea lui unei asociaţii sau fundaţii de protecţia animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii”, mai prevede proiectul.

Potrivit documentului adoptat, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă: a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor; b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare; c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă”.

Schingiuirea animalelor se va pedepsi cu închisoare

De asemenea, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă: a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulanțe, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole; b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora; c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; d) rănirea cu intenţie a animalelor”.

Deputaţii au mai stabilit că va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale, zoofilia.

În cazul condamnării pentru una dintre aceste infracţiuni, instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Nu constituie infracţiune rănirea sau uciderea unui animal ca reacţie la atacul acestuia, sterilizarea animalelor, mai prevede proiectul.

Zelenski, apel disperat pe Facebook. Ce a cerut președintele Ucrainei

Articolul precedentZelenski, apel disperat pe Facebook. Ce a cerut președintele Ucrainei
Articolul următorMinistrul Agriculturii, mesaj liniștitor: În România nu va fi o criză alimentară