Captură video Ziarul Naţional
Captură video Ziarul Naţional

Românii au aruncat în 2021 nu mai puţin de două milioane de tone de alimente, a anunțat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii. În aceste condiţii e puţin probabil ca România să se confrunte cu o criză alimentară, a mai declarat Adrian Chesnoiu.

„În 2021, în România s-au aruncat două milioane de tone de alimente. Într-o țară în care se aruncă atâtea alimente nu știu dacă se poate discuta despre o criză alimentară. În România nu va fi o criză alimentară, asta cu siguranță! Ca dovadă, chiar și azi vedem în magazine alimente în stocuri mai mult decât suficiente. Ceea ce sugerați dvs. se încadrează în zona de accesibilitate alimentară a populației. Asta nu ține de capacitatea României de a produce alimente”, a declarat ministrul Agriculturii. Ministrul Agriculturii a recunoscut că România a ajuns să fie dependentă de importul de carne de porc din cauza focarelor de pestă porcină africană.

Chesnoiu recunoaște: Importăm mult. Noi încercăm să reducem această dependență

„Această pestă porcină care la noi se manifestă din 2017 încoace a decimat foarte multe animale”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Potrivit ministrului Agriculturii, România producea în 2016, 80% din necesarul de carne de port al populației, în timp ce azi importă circa 80% din necesarul de porc. Pesta porcină care se manifestă din 2017 încoace a decimat foarte multe animale. În anul 2021, România a incinerat 771.000 de capete de porc, cantitatea de carne de porc distrusă fiind de 92 de milioane de kilograme. ” Eu cred că reușeam să hrănim o bună bucată de timp populația României cu cele 92 de milioane de kilograme”, a mai precizat Adrian Chesnoiu.

„Importăm mult. Noi încercăm să reducem această dependență. Dacă faceți o analiză și vă uitați la numărul de focare de pestă porcină africană, veți vedea că în 2022 sunt cele mai puține asemenea focare. Cauza principală este pesta porcină. Nu vreau să căutăm vinovați, dar ce putem face este să luăm măsuri pentru a susține sectorul de creștere a porcului și lansăm de asemenea un program de reproducție la porc și pasăre ”, a mai precizat Adrian Chesnoiu.

Ani grei de închisoare pentru cei care ucid sau maltratează animale

Articolul precedentAni grei de închisoare pentru cei care ucid sau maltratează animale
Articolul următorPercheziții de amploare în trei județe, la persoane suspectate de trafic de droguri de mare risc