Uniunea Europeană încearcă să își diversifice sursele de energie pentru a reduce dependența față de Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina. Cea mai simplă soluție este redeschiderea termocentralelor pe bază de cărbune. Și în România vor fi redeschise centralele termice pe bază de cărbune, care, potrivit ministrului Mediului Tanczos Barna, vor ajuta la „dobândirea independenței într-un termen cât mai scurt, doar până când se vor pune în funcțiune și își vor dovedi sustenabilitatea sistemele din surse regenerabile.”

Guvernul grec a spus că va accelera exploatarea minieră și va extinde viața termocentralelor pe bază de cărbune până în 2028, renunțând la planul inițial de a închide centralele până la finalul anului. Grecia generează în jur de 10% din electricitate din lignit, cel mai poluant tip de cărbune. Criza energetică l-a determinat pe ministrul economiei și climatului Robert Habeck să anunțe constituirea unei rezerve de cărbuni pentru ca Germania să se asigure că are destule provizii. Guvernul a amânat închiderea unor centrale pe bază de cărbune pe care le ține în standby pentru a reduce dependența Germaniei de importurile de gaze rusești.

Bruxelles-ul a rămas rezervat în față acestor măsuri. Țările care plănuiesc să ardă cărbuni pentru a înlocui gazele rusești o pot face conform obiectivelor climatice UE, a declarat Frans Timmermans, oficialul UE responsabil pentru Pactul verde european. „Nu există tabuuri în această situație.”, a avertizat acesta.

Există destule avertismente că reîntoarcerea cărbunelui va fi una de scurtă durată

„Energie curată până în 2035 este imperativul climatic pentru UE. Tăierea gazului rusesc în următorii ani și renunțarea la cărbune conform [acordului de la] Paris nu se resping reciproc. Acum este momentul pentru un efort masiv pentru a crea o energie regenerabilă mai curată, mai ieftină și mai de nădejde, pe cât de repede se poate”, a spus Harriet Fox, analist la think tank-ul Ember. „Asta înseamnă că orice creștere a generării de cărbune trebuie să fie temporară.”, a mai declarat aceasta.

Blocul comunitar trebuie să se bazeze pe propriile resurse de cărbune pentru a înlocui importurile din Rusia. Mai multe țări europene se pregătesc să extindă „viața” centralelor termice care funcționează cu cărbuni de teamă că vor rămâne fără gaze naturale, pe care până acum le importau din Rusia.

Primul combustibil care a fost luat la țintă a fost cărbunele. Statele membre UE au decis vineri să oprească livrările de cărbune rusesc începând cu luna august a acestui an. UE a importat 49 de milioane de tone de cărbune rusesc în 2020, iar comerțul cu această resursă se ridică la valoarea de 8 miliarde de euro pe an.

Ministrul Vasile Dîncu: Nu cred că Rusia vrea să atace Polonia și România

Articolul precedentMinistrul Vasile Dîncu: Nu cred că Rusia vrea să atace Polonia și România
Articolul următorÎn 2021, europenii au ales cele mai multe autoturisme electrice, nepoluante