Persoanele cu vârsta sub 60 de ani vaccinate în Germania împotriva Covid 19 cu o primă doză de la AstraZeneca vor primi la rapel un alt vaccin, au decis marţi seara Ministerul Sănătății (regional, dar și federal), relatează AFP, citat de HotNews.

Germania a decis pe 30 martie să restricţioneze utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani, din cauza cazurilor rare de tromboză raportate în Europa.

Astfel, persoanele din această grupă de vârstă care au primit o primă doză de vaccin de la AstraZeneca înainte de această dată vor beneficia la rapel de serurile Pfizer BioNTech sau Moderna, disponibile în Germania, au decis oficialii din domeniul sănătăţii la sfârşitul unei reuniuni, potrivit DPA. „Soluţia găsită oferă o bună protecţie”, a declarat pentru DPA preşedintele Conferinţei miniştrilor Sănătăţii şi responsabil pentru Bavaria, Klaus Holetschek. Miniştrii au urmat astfel recomandarea emisă săptămâna trecută de Comisia pentru vaccinuri (STIKO). Germania a decis, la fel ca multe alte ţări, să rezerve utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele mai în vârstă, deoarece s-au observat cazuri extrem de rare de tromboze la subiecţii mai tineri.

Germania se gândește, tot mai profund, la vaccinul Sputnik V

2,2 milioane de persoane „sub 60” vaccinate, cu prima doză, din cele peste 2,7  milioane de doze administrate

Până la data de 2 aprilie, au fost raportate 42 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală după vaccinarea cu AstraZeneca. În 35 de cazuri, a fost vorba despre femei cu vârste între 20 şi 63 de ani, iar 8 persoane au murit. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Germania, circa 2,2 milioane de persoane cu vârsta sub 60 de ani au primit o prima doză de la AstraZeneca în ultimele săptămâni, din cele peste 2,7 milioane de doze administrate.

Germania, printre țările care suspendaseră vaccinarea cu AstraZeneca la începutul lui martie

Mai multe țări europene au oprit temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca la începutul lunii martie, după ce au raportat că ar putea provoca o formă neobișnuită de cheag de sânge cunoscută sub numele de tromboză venoasă sinusală. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a concluzionat că beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile. Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au reluat de atunci vaccinările AstraZeneca, dar unele dintre ele, inclusiv Franța, Finlanda, Suedia și Islanda, și-au restricționat utilizarea la populațiile vârstnice.

Johnson&Johnson, noul „paria” al vaccinurilor anti-Covid. Lansarea în UE va suferi o amânare

În România, au ajuns primele 60.000 de doze de la Johnson&Johnson (ce se administrează în doză unică), dar acestea vor rămâne la Institutul Cantacuzino, până când vor veni mai multe date de la EMA.

Articolul precedentRareș Bogdan asigură că certificatul verde digital „va facilita circulația în contextul pandemiei”
Articolul următorDiana Șoșoacă vrea armă, dar și pază non-stop