Sursa: Facebook
Sursa: Facebook

În prezent, dacă se dovedește că ai copiat lucrarea de doctorat, ești sancționat cu retragerea titlului de doctor.

Ceea ce mi se pare normal. Pentru că beneficiezi de o funcție și de niște bani în plus, pe nedrept. Cu cât perioada aia de timp e mai lungă, cu atât mai mare deficitul pentru buget. E logic.

Nu la fel de logic li se pare și altora. Altora care se pare că au făcut din amnistierea plagiatului înainte de 2011 un scop.

De unde urgența? De unde ideea? Și, mai ales, de ce pe șest?

Amendamentul despre doctorat – ascuns printre alte subiecte

Acum câteva zile, a apărut un amendament care spunea că, dacă ai plagiat lucrarea de doctorat înainte de 2011, nu ți se mai retrage titlul de doctor.

Amendamentul a fost ascuns într-un proiect de lege care nu avea nicio legătură cu lucrările de doctorat.

Proiectul de lege era despre mediatorii școlari și copiii din comunitățile dezavantajate.

El a fost introdus de către Cătălin Zamfir Manea, reprezentant al Romilor în Camera Deputaților. În urma sesizărilor multiple, deputatul și-a retras amendamentul, susținând că a fost greșit înțeles.

Dar lucrurile nu se opresc aici.

Un nou amendament, cu același subiect, a fost introdus de deputatul PSD Adrian Solomon. Într-o ordonanță care aducea Legea Educaţiei în acord cu decizii ale CCR prin care femeile să poată ieşi la pensie, dacă îşi doresc, la aceeaşi vârstă standard cu bărbaţii.

Din nou, fără legătură cu lucrările de doctorat.

În plus, acesta și-ar dori și urgentarea procedurii, amendamentul urmând să intre în vigoare în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Argumentare și confuzie

Acest al doilea amendament a trecut, azi, de Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților. Cu 11 voturi pentru și 6 împotrivă.

Motivarea?

Nimic nu prescrie dreptul de proprietate intelectuală, dar orice în țara asta are limită, iar vendetele politice pe metode securistice ar trebui să nu se întâmple și în mediul academic unde probabil fiecare a trecut printr-un examen cât se poate de riguros pentru a obține o diplomă. Nu facem decât să oprim acest tăvălug care încalcă constituția”, spune Adrian Solomon.

Cu alte cuvinte, ai plagiat. În baza acestui plagiat, obții foloase. Constant. Până la pensie și după. Dacă ai copiat înainte de 2011 și n-ai fost prins până acum, poți continua să tragi foloase necuvenite. Dacă cumva ai copiat după 2011, ești vinovat, să ți se retragă tot!

Ce nu vor să înțeleagă cei care susțin acest lucru e că, în urma unui titlu de doctor pe care nu-l meriți, urci din ce în ce mai mult, pe scară ierarhică. Iei din ce în ce mai mulți bani, odată cu trecerea timpului.

Nu e ca și cum ai furat 10 lei acum 10 ani și banii ăia i-ai cheltuit sau s-au devalorizat. Nu. Tu câștigi în continuare. Din ce în ce mai mult. Cu cât e mai mare perioada, cu atât e mai gravă frauda.

Dar se pare că au rezolvat toate problemele legate de Educație și amnistia pentru plagiat a devenit o urgență națională.

Articolul precedentDosar penal: o sibiancă a cerut donații, declarând că e refugiată din Ucraina
Articolul următorGuvernul are în vedere plafonarea preţurilor la energie
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.