Iohannis a promulgat legea nomazilor digitali

Aceasta va avea impact asupra economiei, „prin promovarea turismului (odată cu ieșirea din pandemie) sau prin chletuielile aferente vieții de zi cu zi”, susține inițiatoarea proiectului legislativ

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede implementarea vizei pentru „nomazii digitali” în România, respectiv introduce un nou scop în obţinerea unui permis de muncă în ţara noastră, a anunțat Administrația Prezidențială.

Potrivit Legii 22/2022, care a intrat în vigoare, prin „nomad digital” se înţelege străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României şi care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor sau care deţine o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi poate desfăşura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei de la distanţă, prin folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.

În privința vizei de ședere, conform art 49 din OUG 194/2002, „nomazilor digitali” care doresc să călătorească și să rămână pe teritoriul României, în timp ce continuă să obțină venituri din prestarea contractului de muncă la o companie înregistrată în afara României sau din activitățile desfășurate printr-o companie înregistrată de aceștia în afara României, prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, dacă îndeplinesc în mod cumulativ mai multe condiții. Astfel, aceștia trebuie să dispună de mijloace de întreținere obținute din activitatea desfășurată, în cuantum de cel puțin trei ori câștigul salarial mediu brut lunar din România pentru fiecare dintre ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de viză, precum și pentru întreaga perioadă înscrisă în viză și trebuie să desfășoare activitățile din care obțin venituri, de la distanță, prin folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor.

Totodată, nomazii digitali, intraţi în România în baza unei vize de lungă şedere, pentru alte scopuri, pot solicita prelungirea dreptului de şedere temporară cu îndeplinirea cumulativă a mai multor condiţii.

„În România, viteza internetului și securitatea spațiului cibernetic contribuie la un mediu prielnic pentru relocarea profesioniștilor a căror activitate economică depinde de resursele și instrumentele TIC. Bucureștiul și România se clasează drept lideri în clasamentul locațiilor pentru desfășurarea muncii de la distanță prin tehnologii digitale”, se arată în expunerea de motive a proiectului inițiat de deputatul Anda Buzoianu (USR) și susținut de peste 70 de parlamentari (USR și PNL).

Totodată, s-a mai arătat că inițiativa are ca scop „atragerea unui număr mai mare de persoane din state terțe care să continue să muncească de la depărtare de statele terțe, dar care să cheltuiască resursele financiare în România”. Mai mult, susțin inițiatorii, aceast proiect nu are impact asupra bugetului central, ci asupra economiei, „prin promovarea turismului (odată cu ieșirea din pandemie) sau prin chletuielile aferente vieții de zi cu zi”, subliniind că acesta va contribui semnificativ la dezvoltarea economică, dar și la digitalizare.

Klaus Iohannis întoarce, în Parlament, legea privind împușcarea urșilor

Articolul precedentANPC, amenzi de 450.000 de lei în urma controalelor la furnizorii de energie și gaze
Articolul următorPuterea pumnului – modelul pe care George Simion începe să-l propage în România