Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, fostul primar al Capitalei acuză Ministerul Sănătății că a abandonat soluția prin care pacienții grav bolnavi de coronavirus erau tratați cu plasma donată de cei care s-au vindecat de boală. Totodată, Firea a mai precizat că Ministerul Sănătății a anulat o licitație privind cumpărarea unor aparate de plasmafareză din cauza unor suspiciuni de corupție.

„Obligația Ministerului Sănătății, să prezinte trimestrial date privind donare de plasma imună, nu a fost nici acum îndeplinită. Anul trecut, o donație de 32 de aparate de plasmafareză a fost refuzată de Ministerul Sănătății, iar o licitație pentru cumpărarea de astfel de aparate a fost anulată din cauza unor suspiciuni de corupție”, se arată în mesajul postat de Firea pe pagina sa de Facebook.

Gabriela Firea: „Ministerul Sănătății trebuia să asigure medicamentele necesare la timp”

În continuarea postării sale, fostul primar al Bucureștiului a explicat că plasma e o materie indispensabilă numeroaselor medicamente ce sunt folosite pentru tratatea unor boli cronice grave.

„În România, activitatea de colectare de plasma nu se poate realiza direct de la donatori, prin aparate de plasmafareză, ci doar prin recuperare în urma activității de donare de sânge. Asociațiile de pacienți s-au adresat în repetate rânduri Ministerului Sănătății, solicitând identificarea unor soluții care să le asigure medicamentele necesare la timp, adică să nu îi pună în pericol de moarte”, a mai scris Firea.

Senatoarea social-democrată a solicitat toate informațiile cu privire la colectarea de plasmă, dacă există aparate de plasmafareză  și dacă Ministerul Sănătății are de gând să achiziționeze astfel de aparate.

„Anul trecut, ca primar general, am propus compensarea actului de donare de plasma imună de pacienții vindecați de COVID-19, iar CGMB a aprobat o hotărâre în acest sens. Vă solicit să ne informați dacă ați analizat și dacă vă veți implica în dezvoltarea unui mecanism de colectare de plasmă sustenabil și armonizat la cerințele și standardele Uniunii Europene,a așa cum solicită asociațiile de pacienți”, a conchis Gabriela Firea.

 Austria și Germania permit compensarea actului de donare, iar Uniunea Europeană are planuri de schimbare a legislației în domeniu. În România, colectarea de plasmă în prezent se face doar ca plasmă recuperată în urma activității de donare de sânge și se folosește doar ca materie primă livrată către spitale pentru utilizare în operații sau ATI.

Stimulent financiar de 1.000 de euro pentru bucureștenii care s-au vindecat de Covid-19 și donează plasmă

Articolul precedentSpitalul mobil din Lețcani a primit 50 de concentratoare de oxigen
Articolul următorOrban își depune demisia de la Cameră
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.