Consiliul General al Primăriei Capitalei va discuta săptămâna aceasta un proiect gândit și propus de primarul general Gabriela Firea, în legătură cu donarea de plasmă de către pacienții vindecați Covid-19. Gabriela Firea spune că s-a gândit la această soluție deoarece pacienții cu forme grave de Covid-19 au nevoie urgentă de transfuzii cu plasmă de la pacienții vindecați, care au dezvoltat anticorpi, însă procedura în acest moment este una greoaie. Din acest motiv, Gabriela Firea speră să poată ajuta pacienții în nevoie dacă îi va stimula pe donatorii de plasmă, cu tichete în valoare de 1.000 de euro.

Toate țările din lume duc o bătălie acerbă pentru a salva cât mai multe vieți. S-au creat, deja, programe naționale pentru stimularea donării de plasmă. În România, din păcate, nu există un astfel de program concret. Doar lamentările Ministerului Sănătății ca pacienții vindecați nu prea vor să doneze (până în 400 au donat, din 30 000 vindecați).

Am scris un proiect dedicat acestei nevoi stringente, împreună cu medicii de la Administrația Spitalelor, pe care îl voi adăuga joi pe Ordinea de zi a Consiliului General. În esență, este vorba despre convingerea cât mai multor pacienți tratați să fie salvatorii celor care suferă, prin întâlniri, discuții, argumente umanitare. În plus, la acest efort vom adăuga și un stimulent financiar în cuantum de 1.000 de euro, sub forma tichetelor de masă și/ sau cadou, din care donatorii pot procura medicamente (vitamine, minerale), alimente necesare revenirii tonusului dar și alte produse necesare.

Suntem în pandemie, deci într-o situație excepțională. Chiar dacă, în timpuri normale, legislația privind donarea nu prevede și stimulente financiare, acum suntem într-o situație de excepție. Prin urmare, este nevoie de o excepție de la lege, pentru a salva cât mai multe vieți!

Nu cred că ar fi normal să ne încurcăm în prea multe detalii birocratice și cutumiare, atunci când este vorba despre un interes superior: salvarea românilor care suferă de o formă severa a infecției Covid-19!”, a explicat primarul general al Capitalei.

Articolul precedentPonta a mirosit afacerea pandemiei în curtea lui Orban
Articolul următorIon Iliescu, despre moartea lui Gherman: „Am pierdut un camarad”