Foto: PS News

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, cu 291 de voturi „pentru”, proiectul de lege prin care instituțiile publice centrale sau locale nu vor mai avea dreptul să solicite copii după avize sau alte documente care au fost emise de instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale.

Potrivit proiectului de lege, ce modifică OUG 41/2016 din punct de vedere al impactului social, se preconizează ca, prin introducerea acestei reglementări, se va simplifica procesul obținerii unor acte de la instituțiile publice de către cetățeni. Totodată, prin adoptarea acestui act normativ relația dintre stat și cetățean va fi simplificată, în mod special în interacțiunea pe care o are cu instituții ale statului în cazuri specifice, cum ar fi cumpărarea unei locuințe, schimbarea cărții de identitate, înscrierea în evidențele fiscale a unui mijloc de transport și altele. De asemenea, prin simplificare și debirocratizare se oferă cetățeanului predictibilitate, iar asta contribuie la creșterea încrederii populației în activitatea administrației publice. În plus, administrația publica ar demonsta că poate soluționa mai facil și mai rapid solicitările cetățenilor, iar asta va crește satisfacția față de actul de guvernare și administrare al țării. Mai mult, acesta nu are un impact asupra bugetului general consolidat.

De altfel, putem într-o oarecare măsură să afirmăm că pandemia a venit cu câteva plusuri, în contextul în care unele dintre instituțiile publice au făcut pași importanți spre digitalizare, fie că e vorba de ghiseul.ro, operabil deja chiar și la nivel de comune, sau de ANAF. Mai este mult de lucru în acest sens, iar proiectul propus de liberalul Tuță este unul bine venit.

Inițiativa legislativă a fost votată de Senat, la finalul sesiunii trecute, cu o majoritate covârșitoare.

Senatul a decis eliminarea birocrației din instituțiile publice

Articolul precedentDominic Fritz face un apel pentru adoptarea unei soluții în ce privește creșterea prețului la gaze
Articolul următorProtestele anti restricții: sărbătoarea nesimțirii și ultimul claxon al dricului