tezaur Bihor
tezaur Bihor. Sursa foto: radiocluj.ro

 Descoperire arheologică de proporții într-un mormânt datat în epoca bronzului, aflat pe drumul ce va face legătura între Oradea şi Autostrada 3. După săpături care au durat scurt timp, în siturile arheologice au fost scoase la lumina zilei 169 de brăţări din aur, 800 de mărgele confecționate din os și o brățară plurispiralată din cupru, potrivit observatornews.ro.

 Comoara a fost descoperită în urma cercetărilor arhelogice din cele 9 situri de pe aliniamentul drumului ce face legătura între Oradea şi Autostrada 3, realizate în primele 6 luni ale acestui an

Săpăturile sunt impresionante, unele situri întinzându-se pe o suprafață mai mare de 20 de mii de metri pătraţi. Potrivit arheologului Călin Ghemiș, a fost  vorba despre un efort susţinut, lucrându-se de multe ori într-un timp foarte scurt, dar efortul a meritat din plin. Cel mai spectaculos mormânt scos la lumina aparţine epocii cuprului, în el fiind găsite 169 de piese din aur, 800 de mărgele confecţionate din oase, dar şi o brăţară plurispiralată din cupru.

„Acesta conţine 169 de inele din aur, 800 de mărgele din sidef şi o brăţară plurispiralată din cupru. Tezaurul de aur este o descoperire senzaţională pentru perioada respectivă, având în vedere că toate piesele din aur din Bazinul Carpatic totalizează în jur 150 de bucăţi. Or, aici există peste 160 doar într-un singur inventar. Inelele de aur sunt în proces de curăţare la laborator şi au o greutate de peste 200 de grame. Este aur aluvionar, obţinut din nisip prin spălare, pentru că acesta se folosea în preistorie, nu din exploatări filoniene,” a precizat Călin Ghemiş.

 Arheologul Călin Ghemiș a explicat că mormântul aparține unui personaj feminin,  lipsind piese care să încline spre atribuirea lui, a unei căpetenii sau a unui războinic sau a unui alt personaj cu vreun statut special din comunitatea respectivă. 

„Este o descoperire fenomenală. Un asemenea tezaur nu mai există în Europa centrală şi de Est. Este foarte ciudată chestiunea pentru că abia se descoperise aurul, în eneolitic. Se pare că a fost mormântul unei femei, extrem de bogată. Nu ştim cine era, aici la Sîntandrei. Noi vom mai face o prezentare a tezaurului, când va fi totul pregătit”, a declarat directorul MTC, istoricul Gabriel Moisa.

 Relicvele descoperite de arheologi provin din mai multe epoci, cel mai vechi dintre mormintele descoperite fiind datat în mileniul VI înainte de Hristos

În acest mormânt au fost găsite mai multe vase ceramice pictate, unele datând din perioada contemporană dar și muniţie din vremea Primului Război Mondial. Vestigii arheologice vechi de 7.000 ani au fost descoperite, în apropiere de Târgu-Neamţ, de o echipă de arheologi condusă de cercetătorul Vasile Diaconu, din cadrul Complexului Muzeal Naţional Neamţ. Descoperirile au fost făcute pe şantierul arheologic de la Topoliţa, o localitate aflată la opt kilometri sud de oraşul Târgu-Neamţ.

Tezaur unicat descoperit de un căutător de comori din Prahova

Articolul precedentNoi incendii de vegetație au izbucnit pe insula Thassos
Articolul următorTransporturile comerciale pe fluviul Rin, restricționate din cauza secetei