Comisia de anchetă în cazul incendiului de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași, din 22 iunie, au anunțat două cauze probabile de producere a incendiului: efectul termic al curentului electric (supraîncălzirea rețelei) și scurtcircuit electric.
Reamintim că unitatea spitalicească are aceeași rețea electrică încă din 1970, de la darea în folosință, potrivit președintelul CJ Iași, Costel Alexe. Mai mult, spitalul este în reabilitare de doi ani, iar zona unde a luat foc cabinetul nu intrase încă în reabilitare. De altfel, rețeaua electrică s-a supraîncălzit, aceasta fiind subdimensionată pentru nevoile actuale, mai ales în contextul în care spitalul avea și secție Covid, deci un consum de energie electrică mai ridicat.
„Analizând toate circumstanțele prezentate, comisia formulează două cauze probabile de producere a incendiului: scurtcircuit electric și efectul termic al curentului electric.
Menționăm că Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași face parte din categoria de clădiri de sănătate cu spitalizare continuă, care la data punerii în funcţiune, nu se supunea legislaţiei specifice privind avizarea/autorizarea din punct de vedere al securităţii la incendiu”, au transmis reprezentanții ISU Iași.
Potrivit acestora, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași deține aviz de securitate la incendiu pentru modernizare și reparații capitale, în baza căruia se execută lucrările de reabilitare, urmând ca la finalizarea acestora să solicite autorizația de securitate la incendiu.
Reamintim că în urma incendiului ce a avut loc în 22 iunie 2021, la etajul al doilea al Pavilionului B, cu destinația de birou, au fost evacuate din zonele de risc 31 de persoane, dintre care 13 pacienți-copii și 18 adulți – părinți și cadre medicale. Din fericire, nu au fost victime în rândul persoanelor evacuate, pacienții fiind evacuați în condiții de siguranță.
VIDEO – Incendiu la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași