Alexandru Nazare (Facebook)

Fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare a ieșit la atac după ce premierul Florin Cîțu a precizat că va trimite Corpul de Control, ca urmare a unui memorandum ce prevede investiții de ordinul milioanelor de euro într-o bancă rusească. Nazare a ținut să precizeze în postarea făcută, marți, pe pagina sa de Facebook, că premierul a avut posibilitatea să denunțe programul aprobat de Guvern, pe toată perioada anului trecut, când acesta ocupa funcția de ministru de Finanțe. De partea cealaltă, premierul s-a arătat „total neplăcut surprins” de memorandumul sus-menționat.

„Premierul a anunţat că deschide o investigaţie să vadă cu cine m-aş fi sfătuit când am transmis draft-ul (ciornă) memorandumului BII la Guvern. În primul rând, nu l-am transmis la Guvern, ci mai întâi la Ministerul Afacerilor Externe pentru analiză. Susţin investigaţia şi îi ofer câteva elemente, evident cât pot să spun, fără să aduc atingere imaginii României şi partenerilor strategici. Am transmis mai întâi informal schiţa de memorandum la Ministerul Afacerilor Externe. Nu am trimis spre avizare la MAE înainte să primesc un acord informal. Cu cine m-am consultat? Evident, cu reprezentanţi MAE şi cu partenerii strategici ai României”, a scris, marţi, pe Facebook, Alexandru Nazare.

Nazare, nemulțumit de evaluarea premierului

Totodată, fostul ministrul de Finanțe a salutat  evaluarea de la MF, dar în același timp a menționat că aceasta s-a transformat în anchetă. Și chiar dacă premierul precizase că unul dintre motivele remanieri lui Nazare de la portofoliul Finanțelor era din cauza „întârzierilor în proiectele importante pentruu viitor”, Nazare consideră Florin Cîțu a ales să dea, „pe surse, direct de la cabinetul Premierului, draft-urile unor documente sensibile, doar cu scopul de a face anumite asocieri de imagine, care să stângă controversă legată de remanierea mea. În primul rând, programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvernul României şi prevede o contribuţie a ţării noastre de 14 milioane de euro platibili în trei tranşe între 2021-2023. Dacă era cu adevărat o problema această participaţie la BII, ministrul de finanţe Florin Citu a avut tot anul 2020 la dispoziţie pentru a denunţă prezenţa României în BII şi nu a făcut-o. Aşadar, premierul se poate investiga pe el însuşi în acest caz”, a mai scris Nazare.

Mai mult decât atât, Nazare a continuat „atacul” la adresa lui Florin Cîțu, despre care spune că în precedenta sa calitate de ministru de finanţe, acesta ar fi spus că „nu are obiecţii tehnice asupra Memorandumului, că din punctul de vedere al finanţelor publice nu sunt probleme, dar că nu ar vrea să aprobe o chestiune asupra căreia s-ar fi opus când era în opoziţie”, a adăugat fostul ministru de Finanţe.

 Cîțu, interimar la Finanțe, cât îi permite legea

Articolul precedentPanică la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina. Urs în curtea spitalului!
Articolul următorBraşovul, record de încasări la taxe şi impozite locale