Spirite încinse în coaliția de guvernare în condițiile în care protocolul semnat PSD, PNL și UDMR ar putea fi modificat, astfel încât această din urmă formațiune politică să primească în noul Guvern două ministere în loc de trei, urmând totodată și schimbarea portofoliilor deținute.
Cum Ministerul Sportului va fi încorporat de un altul, UDMR ar mai rămâne cu Dezvoltarea și Mediul, la care nu vor să renunțe și cer respectarea protocolului inițial.
Odată cu demisia lui Nicolae Ciucă, la conducerea Guvernului ca premier va veni liderul PSD Marcel Ciolacu, cel care trebuie să-și valideze viitorii miniștri. Iar în acest moment, PSD le-ar fi oferit celor din UDMR Energia și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pe considerentul că este o ofertă mai mult decât bună, dat fiind că au prea multe ministere.
Însă liderul UDMR a transmis pe Facebook că nu este o variantă de luat în calcul, deși asigură că nu renunță la negocieri:
„Sunt convins că este în interesul partenerilor noștri și al societății ca PSD, PNL și UDMR să continue să guverneze împreună.
Partenerii noștri cunosc intențiile noastre: prima opțiune pentru noi este respectarea protocolului, deoarece cuvântul dat, actul semnat ne obligă; totodată fără Ministerul Dezvoltării nu putem continua.
Nu ne-am ridicat de la masa negocierilor și nici nu ne vom ridica, deoarece UDMR și-a asumat responsabilitatea guvernării până în anul 2024.
Din momentul în care președintele țării îl va desemna pe Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru, va fi responsabilitatea domniei sale să formeze un Guvern. După desemnare, așteptăm propunerea premierului Ciolacu privind structura coaliției de guvernare”.
Din ce mai explica anterior liderul tot UDMR pe Facebook, mandatul său vizează solicitarea ca protocolul semnat să fie respectat, deoarece „protocolul semnat și cuvântul dat trebuie respectate, indiferent că a trecut un an și jumătate”.
„UDMR și-a asumat guvernarea până în 2024. Ne-am angajat în această guvernare cu toate forțele noastre, iar rezultatele pe care noi le-am înregistrat vorbesc de la sine. Aceste rezultate, dar și profesionalismul și seriozitatea cu care ne-am aplecat asupra guvernării sunt argumentele noastre de forță, deci nu avem niciun motiv să renunțăm la ministerele conduse până acum.
Vineri i-am sunat pe liderii partidelor coaliției și le-am transmis poziția Uniunii. Atunci le-am spus că nu putem accepta Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Ministerul Energiei, ci, în continuare, dorim păstrarea portofoliilor deținute de către noi până acum. Suntem flexibili în sensul în care, pe lângă păstrarea portofoliului Dezvoltării, putem vorbi despre schimbul Ministerului Mediului pentru ceva similar.
Anterior, am făcut un compromis când am acceptat comasarea Ministerului Sportului într-un alt minister. Eu am propus să fie o autoritate națională pentru sport, o instituție autonomă, dat fiind că anul viitor vor fi Jocurile Olimpice.
În acest moment există un acord de coaliție și până când președintele Klaus Iohannis nu îl desemnează prim-ministru pe domnul Marcel Ciolacu, acest acord este în vigoare, iar atunci va deveni responsabilitatea domnului Ciolacu să ne cheme la discuții în ce format vrea și să decidă cum mergem mai departe”, explica Kelemen Hunor.