Poziția critică față de invazia rusească nu a oprit Franța să devină cel mai mare importator de gaz natural lichefiat (GNL) rusesc din lume. Rusia a câștigat 93 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în timpul celor 100 de zile de război din Ucraina. Majoritatea exporturilor au fost realizate către țări din Uniunea Europeană, potrivit unui raport al unui centru de cercetare independent publicat luni, care scoate în evidență Franța, potrivit presshub.ro. Publicația Centrului de cercetare pentru energie și aer curat (CREA), cu sediul în Finlanda, vine în condițiile în care Ucraina cere Occidentul să oprească toate schimburile comerciale cu Rusia pentru a nu mai alimenta fondul de război al Kremlinului.
„Franța trebuie să își potrivească acțiunile cu vorbele: dacă susține cu adevărat Ucraina, trebuie să instituie imediat un embargo asupra combustibililor fosili ruși și să dezvolte rapid soluții de energie curată și de eficiență energetică”, a declarat analistul CREA Lauri Myllyvirta.
Uniunea Europeană a decis recent instituirea unui embargo gradual, cu unele excepții, privind importurile de petrol, gazul rusesc nefiind pe lista neagră încă.
Potrivit AERC, UE a reprezentat 61% din importurile de combustibili fosili provenite din Federația Rusă, aproximativ 57 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război (24 februarie – 3 iunie), cei mai mari importatori fiind China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde de euro) și Italia (7,8 miliarde de euro).
„În timp ce UE ia în considerare sancțiuni mai stricte împotriva Rusiei, Franța și-a mărit importurile pentru a deveni cel mai mare cumpărător de GNL rusesc din lume”, spune analistul CREA Lauri Myllyvirta.
Câștigurile Rusiei provin în primul rând din vânzarea de țiței (46 de miliarde de euro), urmată de gazele naturale conducte (24 de miliarde de euro), produsele petroliere, gazele naturale lichefiate (GNL) și cărbune. Profitul nu a scăzut, deși exporturile au scăzut în luna mai, Rusia fiind obligată să vândă la prețuri inferioare pe piețele internaționale. În ciuda acestei reduceri, Rusia a beneficiat totuși de creșterea globală a prețurilor la energie.
În timp ce unele țări au făcut eforturi semnificative pentru a-și reduce importurile (Polonia, Finlanda, țările baltice), altele și-au mărit achizițiile, respectiv China, India, Emiratele Arabe Unite și Franța, dezvăluie CREA.