Agricultor
Agricultor. Sursa foto: agrobiznes.ro

Fermierii britanici sunt nevoiți să arunce tone de recolte din cauza lipsei de forță de muncă. Ei cer guvernului din Marea Britanie să readucă libertatea de mișcare, unii spunând că trebuie să aducă oameni din Kazahstan pentru a recolta producția agricolă, potrivit economedia.ro.

Acesta este cel de al doilea an consecutiv în care fermierii se confruntă cu problema lipsei culegătorilor de fructe și legume.

„Probabil că am irosit aproximativ 30% din recolta din acest an”, a declarat Nicholas Ottley, director de agricultură al LJ Betts limited. Paguba este estimată la aproximativ 150 de tone, explică acesta.

Est-europenii, care veneau în perioada pre-Brexit să culeagă culturi cum ar fi salată verde, nu au mai revenit, fermierii britanici fiind nevoiți să aducă muncitori din țări mai cum ar fi Uzbekistan, Kazahstan și Tadjikistan.

Propunerile guvernamentale de creștere a numărul de lucrători din Regatul Unit care să recolteze legumele și fructele au eșuat.

„A existat o mantră de a încerca să aducem britanici la lucru, am încercat din greu, nu merge deloc”, spune Ottley, adăugând că: „pur și simplu nu se întâmplă”.

Unul dintre cei mai mari cultivatori de legume din West Sussex, Barfoots of Botley, s-a confruntat cu o altă problemă dificilă.

„Găsirea forței de muncă a fost excepțional de dificilă anul acesta. Au existat întârzieri în ceea ce privește persoanele care vin în programul lucrătorilor sezonieri”, spune Julian Marks, directorul general al grupului Barfoots din Botley.

30.000 de migranți pot lucra anul acesta în agricultura din Regatul Unit

Programul pentru muncitori sezonieri, prin care sunt acordate vize pe termen scurt fermierilor, a oferit cultivatorilor din Marea Britanie posibilitatea de a chema 30.000 de migranți să lucreze în țară în acest an, cu opțiunea pentru 10.000 în plus.

„Pentru a recruta pe cineva, pentru a-și pune în ordine toate documentele și apoi pentru a-l muta în Marea Britanie durează cel puțin trei săptămâni. Și recoltele nu așteaptă pe nimeni”, explică Marks. „Ele continuă să crească și, odată ce cresc dincolo de un anumit punct, nu mai sunt potrivite pentru comerțul cu amănuntul din Marea Britanie și se vor risipi”, a mai declarat acesta.

Guvernul Regatului Unit admite că industria agricolă se confruntă cu provocări legate de forța de muncă. Din acest motiv, a prelungit durata vizelor pentru lucrători sezonieri până la sfârșitul anului 2024.

Proiectul privind interzicerea centralelor individuale, în avizare la ministerul Mediului

Articolul precedentDe ce este România un hub tehnologic atât de popular?
Articolul următorO țară din Europa declanșează o anchetă oficială după creșterile fără precedent ale prețurilor carburanților