Comisia de Etică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași a fost obligată de Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) să înceapă procedura de anchetare disciplinară a lui Tudorel Toader, rectorul universității ieșene, potrivit unui comunicat al ONG-ului Reset Iași, citat de G4Media.
Comisia de Etică va verifica dacă fostul ministrul al Justiției a săvârșit o abatere disciplinară când a acordat două interviuri din biroul de rector al Universității, deși se autosuspendase din funcția de rector.
După o primă respingere a plângerii formulate de Reset Iași de către Comisia de Etică a Universității Al. Ioan Cuza, organizația ieșeană s-a adresat forului superior, CEMU, care a obligat CE să se pronunțe cu privire la sesizarea depusă. „Am fost informați în urmă cu câteva zile că, în ședința extraordinară din 28.04.2021, Comisia de Etică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a decis redeschiderea cazului și validarea sesizării, respectiv demararea procedurilor de cercetare”, se arată în comunicatul Reset Iași.
În februarie 2020, Reset adresa Comisiei de Etică a UAIC o sesizare privind săvârșirea unei abateri disciplinare de către Tudorel Toader care, pe vremea când era ministru al Justiției, a acordat două interviuri din biroul de rector al Universității, deși se auto-suspendase din funcția de rector, iar acest lucru, în opinia Reset, s-a realizat cu încălcarea normelor de etică academică.
Tudorel Toader s-a folosit de numele Universității
Printre abaterile săvârșite de Tudorel Toader se află cele cu privire la folosirea numelui Universității Al. Ioan Cuza, a resurselor umane, financiare sau materiale în scopuri politice partizane. Potrivit Codului de etică al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, abaterea de la etica universitară se referă la obținerea, pretinderea sau nerefuzarea unor avantaje necuvenite; folosirea abuzivă a calității de membru al comunității academice.
„Dl Tudorel Toader s-a bucurat de avantajul nepatrimonial al utilizării spațiilor UAIC pentru a primi invitați în calitatea de ministru, deși era rector autosuspendat, neavând dreptul de a utiliza spațiile UAIC ca și cum ar fi fost rector în exercițiul funcției. În mai multe interviuri și/sau apariții publice, dl ministru Tudorel Toader a amintit în repetate rânduri de statutul său de cadru didactic, fost decan și rector autosuspendat pentru a-și justifica o poziție de autoritate academică în fața publicului și a susținătorilor politici și prin intermediul căreia să acrediteze validitatea și justețea politicilor publice pe care le-a propus în calitate de Ministru al Justiției”, se mai arată în comunicatul Reset.