Video: Ioana Mihăilă prezintă raportul în cazul deceselor de Covid

Parlamentul a respins înființarea unei comisii de anchetă a datelor pandemiei

UPDATE: „În anul 2020 – 16.792 de decese cu diagnostic COVID și 234 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat. și 3.500 decese din alte cauza la care s-a asociat și COVID și 217 cu diagnostic secundar COVID fără virus identificat.Pentru 2020 în platforma MS s-au raportat 26.106 decese.În anul 2020 s-au înregistrat în Corona-forms 16.120 decese, iar în alerte MS 18.498 de decese.Comisia a analizat datele de la spitale și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme. Cauze: organizarea raportării variază, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare. Comisia recomandă un proces de actualizare a deceselor din Corona-forms”, a declarat Ioana Mihăilă.

Raportul preliminar a arătat că există diferențe între numărul de decese raportate în Corona Forms și alte baze de date de raportare, Ioana Mihăilă precizând că la această situație s-a ajuns printr-o sumă de erori umane, potrivit unui declarații făcute în cadrul emisiunii de la Prima TV.

„Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, va susţine un briefing de presă pe tema Raportului Comisiei de analiză a modului de raportare a deceselor persoanelor infectate cu Covid-19”, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Acest raport va fi prezentat joi, de la ora 10.00.

„Conform datelor preliminare pe care comisia ni le-a pus la dispoziţie, cifrele sunt mai mari. (…) Nu avem încă un raport final al comisiei, cu menţiunea că s-ar putea ca o cifră exactă să nu o avem în perioada imediat următoare. Da, există diferenţe între numărul de decese raportate în Corona Forms, baza de date care dă cifra oficială, şi alte baze de date de raportare”, a transmis, duminică, la Prima TV, ministrul Sănătăţii.

Raportările s-au făcut dinspre 300 de surse

Ioana Mihăilă a precizat, însă, că în această situaţie s-a ajuns printr-o sumă de erori cauzate de proceduri imperfecte, având în vedere că raportarea s-a făcut de către 300 de spitale, centre rezidențiale, medici de familie, medici care constată decesul la domiciliu, iar centralizarea a fost făcută de 42 de Direcții de Sănătate Publică, respectiv 42 de Direcții de Statistică. „M-aş feri să spun că se adaugă morţi, sau că se scad morţi sau că se ascund morţi. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat  exact, aşa cum s-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie. Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au  fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate”, a declarat Ioana Mihăilă, la Europa FM.

Comisia de anchetă privind datele pandemiei, respinsă de majoritatea parlamentarilor

Marți, senatorii și deputații au respins în plenul reunit propunerea PSD de înființare a unei comisii de anchetă privind datele pandemiei de Covid-19, fiind doar 156 de voturi „pentru” și 230 „împotrivă”.

Solicitarea social democraților a fost depusă pe 29 martie, la acel moment deputatul PSD Alexandru Rafila făcând apel la toţi membrii Birourilor permanente reunite să susţină şi să aprobe înfiinţarea acestei comisii, în numele transparenţei pe care o tot clamează USR PLUS.

Ioana Mihăilă și primii pași spre ieșirea din valul trei

Articolul precedentAvionul folosit de Ceaușescu în vizite oficiale, scos la licitație
Articolul următorToader, anchetat disciplinar de Comisia de Etică