Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a fost invitată în emisiunea Insider Politic (Prima Tv), unde a precizat că deși nu poate da o dată exact cu privire la ieșirea din pandemie, consideră că aceasta se poarte finaliza cât de curând, dar că depinde de fiecare în parte, printr-o imunizare prin care să se ajungă la acea imunizare în masă.

„Aş vrea să vă dau o dată exactă, ar fi foarte bine să ştim că din 5 iunie pandemia se termină şi noi putem reveni la viaţa de dinainte. Din păcate, răspunsul la această întrebare nu poate fi atât de exact, depinde de virus, depinde de noi, depinde de autorităţi, depinde de o sumedenie de lucruri. Dar dacă toate lucrurile se aşează aşa cum trebuie, adică dacă ne vaccinăm, dacă până când ne vaccinăm continuăm să respectăm măsurile de protecţie, pandemia se va finaliza cât de curând”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Deși voci din lumea medicală au precizat că pentru eradicarea pandemiei este nevoie de imunizarea a 60-70% din populație, Ioana Mihăilă a menționat că încă nu există suficiente dovezi științifice pentru a confirma acest lucru, mai ales că vorbim de un virus nou, fără istoric. „Cu cât se vaccinează mai mulţi oameni, cu atât mai repede se va întâmpla lucrul ăsta. În plus, nu ştim dacă cei care au trecut prin infecţie contribuie la numărul acesta total de persoane rezistente la o reinfecţie. Pe lângă vaccinare contează şi din nou şi insist pe lucrul acesta cum ne protejăm până când reuşim să atingem acesta acest procent critic”, a mai spus ministrul Sănătății.

Renunțarea la măști, o decizie ce se va lua după consultarea cu INSP

De asemenea, a precizat că nu trebuie neglijată partea de protecție, ce va trebui să existe în continuare, dar este optimistă în privința renunțării la mască, în spațiile închise, dacă toate persoanele din acel spațiu sunt vaccinate. Însă pentru asta decizia nu aparține în totalitate ministerului Sănătății, fiind așteptat un punct de vedere al specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică.

Cât privește ridicarea unora dintre restricții, Ioana Mihăilă a precizat că asta depinde de evoluția epidemiologică, dar și de campania de vaccinare. „Vestea bună este că pandemia a început să o ia mai încet, că nu mai avem această mare presiune pe paturile de spital, pe paturile de Terapie Intensivă. Lucrul ăsta este încurajator şi atunci cred că destul de curând putem începe din nou să introducem nişte măsuri de relaxare”, a transmis Ioana Mihăilă.

Ioana Mihăilă ne lasă fără măști de pe 1 august

Articolul precedentKlaus Iohannis, mesaj de Ziua Europei
Articolul următorPNL nu îi poate trage pe „linie moartă” pe șefii de la Iași