Cum Europa nu mai are, efectiv, unde stoca gunoaiele proprii, darămite pe alte altora, România a devenit Mecca mafiei gunoaielor, anunță Garda de Mediu. Același lucru se poate spune și despre China, cea care a oprit, la rândul ei, „traficul” de deșeuri. Dacă zilele trecute scriam despre zecile de tone de deșeuri ilegale descoperite în Portul Constanța, astăzi aflăm de la Octavian Berceanu, șef la Garda de Mediu, că situația s-ar putea repeta oricând, la orice punct vamal, presiune fiind deja pusă pe vameșii mai multor puncte din țară. „Cumva trebuie poate să refacem şi legislaţia, pentru că afară astfel de activităţi sunt infracţiuni”, a spus Octavian Berceanu, potrivit G4Media.
Octavian Berceanu, șef la Garda de Mediu: „Nimeni nu vine cu un TIR de moloz din construcţii să îl arunce oriunde, pentru că acolo, pe lângă amenda foarte mare şi confiscarea autovehiculului ca măsură complementară, există şi încadrarea penală pentru infracţiuni”
Garda de Mediu Argeș a oprit activitatea unei firme pentru poluarea râului Bascov
Mai mult, oficialul responsabil de Garda de Mediu a mai spus că acest lucru ar trebui, poate, adaptat şi în România, „pentru că valul acesta de depozitări ilegale este cel mai mare din Europa. De ce avem un val de deşeuri la graniţă? Pentru că, în 2018, China a interzis importurile de deşeuri. Ca să neutralizezi aceste deşeuri afară, te costă cam 250-300 euro per tonă, iar în România costurile pentru depozitare sunt mult mai mici, de 50-70 de euro. Şi atunci este un întreg business dezvoltat, iar noi acum facem muncă de prevenţie să oprim deşeurile care intră în ţară, să oprim containerele şi facem muncă de destructurare a structurilor de crimă organizată care s-au înfiinţat în spatele acestui business. Presiunea mare este pe punctele vamale: încearcă de fiecare dată să găsească un moment de neatenţie la modul de acţiune al vameşilor, poliţia de frontieră, comisarii de mediu şi atunci solicitările noastre sunt permanente, 24 de ore din 24″, a declarat Octavian Berceanu în cadrul unei conferinţe de presă, la Craiova.