Senatorul PSD, Gabriela Firea susține că TIR-urile ATI sunt o improvizație, ce nu pot fi folosite pe o perioadă foarte mare de timp, în același timp arată spre Ministerul Sănătății, care ar fi trebuit să organizeze concursuri pentru extinderea secțiilor ATI. Asta deși, nu numărul de paturi din terapie este cu adevărat problema, ci mai ales a resursei umane.
„TIR-uri de ATI care omoară, în loc să salveze, pentru că sunt o improvizație! Acestea sunt gândite să fie folosite câteva ore, în cazul unor accidente rutiere, de muncă sau alte evenimente grave. Nicidecum zile în șir, în curtea spitalelor, cu același personal medical hăituit, supra-solicitat, obosit, și pe baza acelorași instalații electrice care deservesc un spital. Cine îi oprește de peste un an, pe cei de la putere, să organizeze concursuri pentru secțiile ATI, pentru a le extinde? Personalul calificat este cel mai important! Aceasta este responsabilitatea directă a Ministerului Sănătății”, a scris Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook.
Moțiunea trecea, într-o lume normală
Fostul edil a menționat că dotările după extinderea secțiilor ATI pot veni de la primării, Consilii Județene sau sponsori, însă „cadrele medicale sunt baza”, precum și instalațiile necesare (electricitate, apă, gaze medicale). Totodată a făcut trimitere și la situația lui Vlad Voiculescu, pe numele căruia va fi depusă o nouă moțiune simplă. „Într-o țară normală, moțiunea depusă de noi ar trebui să fie votată de toți parlamentarii! E vorba despre viața românilor! Nu se mai poate continua în actualul stil amatorist și cinic! Treziți-vă, până nu e prea târziu!”, a concluzionat Firea.
Presiune pe întregul sistem sanitar din România
Din martie 2020, de când ne confruntăm cu pandemia, sistemul sanitar românesc s-a aflat sub o presiune continuă, în special în secțiile de Terapie Intensivă, unde au ajuns cele mai grave cazuri ale bolnavilor infectați cu noul coronavirus. De altfel, atât premierul Cîțu, cât și șeful DSU, Raed Arafat au precizat care ar fi soluțiile cele mai bune pentru a nu se mai ajunge la această presiune asupra sistemului. Florin Cîțu a recomandat vaccinarea, pentru imunizarea în masă a cât mai multor persoane, în timp ce Arafat consideră că neprezentarea la spital încă de la primele semne de infectare, în special la persoanele vulnerabile, este cea mai mare greșeală, care ar putea plăti chiar cu viața.