Yoshihide Suga, premierul Japoniei, a anunțat recent că guvernul a amânat destul timp subiectul apei contaminate de la Centrala Nucleară Fukushima și transmite că urmează ca apa să fie deversată în Oceanul Pacific. Declarația făcută de prim-ministru vine în contextul în care Centrala Fukushima a rămas fără spațiu de depozitare pentru apa contaminată.

Guvernul Japoniei, prin oficialii săi, dezbate subiectul și încearcă să găsească cea mai bună modalitate de depozitare a apei contaminate de la Fukushima de câțiva ani. Soluțiile găsite până în momentul de față sunt cele de purificare a apei, de diluare a tritiului radioactiv care persistă chiar și după curățare, dar și de deversare a apei în ocean în următorii 30 de ani.

Soluția controversată de golire a bazinelor cu apă contaminată în Oceanul Pacific „nu poate fi evitată”, a mai transmis premierul Japoniei, Yoshihide Suga, conform unui articol apărut în cotidianul Futurism.

Apa contaminată nu reprezintă un pericol pentru oameni

Conform informațiilor transmise de guvern, planul utilizat în această acțiune va fi de diluare a tritiului radioactiv până la valoarea de 2,5% din concentrația maximă permisă de standardele naționale înainte ca apa să ajungă în Oceanul Pacific. Oficialii japonezi afirmă astfel că lichidul rezultat nu va reprezenta un pericol pentru oameni.

Guvernul Japoniei nu mai poate amâna o decizie

Prim-ministrul Yoshihide Suga este așteptat în următoarele zile să anunțe public o decizie oficială și definitivă în legătură cu apa contaminată de la Centrala Nucleară Fukushima, se mai arată în articolul din Futurism.

„Ce anume trebuie făcut cu apa contaminată este o sarcină pe care guvernul nu o mai poate amâna fără să stabilească o politică concretă”, a afirmat ministrul Comerțului din Japonia, Hiroshi Kajiyama.

Cu toate că guvernul consideră aceste măsuri ca fiind cele mai potrivite pentru a fi aplicate în viitorul apropiat, opinia publică consideră planul oficialităților ca fiind exagerat și dăunător pentru cei care trăiesc din pescuit în apele oceanului, dar și pentru cei care locuiesc în apropierea celui mai mare ocean din lume, cu o suprafață acoperită de aproximativ 33% din suprafața planetei.

„Nimeni nu va mai dori să cumpere pește prins în apele radioactive” este una din declarațiile făcute de pescarii din zonă, apărute în spațiul public. Temerile comunității de pescari de la malul oceanului sunt rezonabile având în vedere că 15 țări și regiuni au restricționat importurile din Prefectura Fukushima.

Articolul precedentGabriela Firea: „TIR-uri de ATI care omoară, în loc să salveze”
Articolul următorINS: Producția industrială a scăzut cu 3,1% în februarie 2021, comparativ cu aceeași perioadă din 2020