Republica Moldova are nevoie ajutor internațional după ce a primit peste 100.000 de refugiați ucraineni de război. Anunțul a fost făcut duminică de către premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță.
”Suntem foarte îngrijorați de consecințele economice ale războiului, care au lovit puternic țări precum Moldova, una dintre cele mai sărace din Europa. Cu siguranță avem nevoie de ajutor internațional”, a declarat premierul Natalia Gavriliță.
Populația estimată a Republicii Moldova este de 2,5 milioane de locuitori. Numărul de refugiați primiți reprezintă o creștere cu 4% a numărului de locuitori.
”Ar fi o catastrofă umanitară totală”
Ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a declarat că Republica Moldova este aproape de punctul în care nu va mai putea să le ofere adăpost refugiaților din Ucraina. Numărul de locuri disponibile pentru cazarea refugiaților se reduce dramatic, a mai precizat ministrul de externe.
Nicu Popescu a declarat că Republica Moldova este „cel mai fragil vecin al Ucrainei”, cu mai puține resurse financiare și cu mai puțină rezistență în securitate, sănătate și educație.
Un atac complet rusesc asupra celui de-al treilea oraș ca mărime al Ucrainei, Odesa, la 48 km de granița Moldovei, ar declanșa probabil un aflux „covârșitor” de refugiați. Acest lucru ar fi o „catastrofă completă pentru situația umanitară”, crede oficialul din Republica Moldova.
”Ar fi o catastrofă umanitară totală”, a spus Nicu Popescu.
Peste două milioane de oameni au fugit până acum din Ucraina în urma invaziei Rusiei, a anunțat Organizația Națiunilor Unite (ONU). Este criza de refugiați cu cea mai rapidă evoluție din Europa, de la al Doilea Război Mondial, a transmis Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați UNHCR.
Harta care arată țările spre care se îndreaptă oamenii care fug de ororile războiului include Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Moldova. Un număr mult mai mic de refugiați au ales Rusia și Belarus.
Potrivit ONU, cei mai mulți refugiați au ajuns în Polonia (1.204.000). Urmează Ungaria cu 191.000 de refugiați, Slovacia cu 141.000 de refugiați, Moldova cu 83.000 de refugiați, România – 82.000 de refugiați. În Rusia au ales să meargă 99.300 de ucraineni, iar în Belarus – 453. Potrivit ONU, peste 210.000 de oameni au ajuns în alte țări din Europa.
Rusia și Ucraina poartă discuţii, anunţă purtătorul de cuvânt al Kremlinului