Un jurnalist din Germania l-a spionat pe Navalnîi

Un jurnalist, care lucra pentru postul Russia Today, a declarat că i s-a cerut de către angajator să îl spioneze pe opozantul Alexei Navalnîi, în perioada în care acesta s-a aflat internat în spital, în Germania, anunță Radio Europa Liberă (RFE/RL).

Daniel Lange a descris presei germane cum a fost instruit să-și folosească acreditările jurnalistice pentru a testa cât de aproape ar putea ajunge în secția în care Navalnîi se recupera, după otravirea cu Noviciok, dar și „să facă cu atenție poze cu militarii”, de la unitatea medicală.

Lange a declarat pentru RFE/RL pe 11 martie că misiunea sa „nu avea nicio conotație jurnalistică” și, în cele din urmă, l-a determinat să-și încalce contractul cu RT Deutsch – filiala germană a Russia Today, postul de televiziune controlat de stat.

„Nu sunt agent secret”

Lange a spus că el și un coleg au fost însărcinați să testeze cât de departe ar putea ajunge în clădirea Charite, câte „puncte de control” ar putea trece nedetectate și cât de aproape ar putea ajunge la Navalnîi  în unitatea de terapie intensivă fără a fi observați. „Le-am spus de mai multe ori că nu sunt agent secret și am întrebat ce mi-ar face în Rusia dacă voi face în secret o poză cu un soldat în fața unui spital militar”, a declarat Lange pentru RFE/RL.

Totodată, Lange a mai declarat pentru sursa sus menționată că a decis să plece și să raporteze ceea ce se întâmpla în culise, după ce el și cameramanul său au fost instruiți de noua conducere a punctului de vânzare „să arate toată murdăria Germaniei”.

Arestări la Moscova

150 de activiști și lideri politici ai opoziției au fost arestați la Moscova, în timp ce  participau la o reuniune a organizației neguvernamentale Open Russia, fondată de fostul magnat și critic al Kremlinului, Mihail Hodorkovsky.  Ei discutau despre pregătirea campaniei electorale premergătoare scrutinului legislativ federal programat în Rusia în septembrie.

Autorităție ruse încearcă să înăbușe mișcările anti-Kremlin declanșate după arestarea și încarcerarea liderului opoziției Alexei Navalnîi.

Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier reacționează în scandalul măștilor

Articolul precedentInstalații radiologice descoperite pe platforma unei foste fabrici din București
Articolul următorRadu Ciornei (USR PLUS) ne vrea fără măști pe stradă, din mai