Instalații radiologice descoperite pe platforma unei foste fabrici din București

În instalațiile abandonate se aflau aproximativ 600 de kilograme de uraniu sărăcit

Mai multe instalații radiologice, care conțin aproximativ 600 de kg uraniu sărăcit, au fost descoperite pe platforma unei fabrici închise din București, anunță G4Media. Zona a fost izolată de polițiști, iar containerele periculoase au fost ridicate de experți.

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a sesizat Poliția Capitalei cu privire la faptul că pe platforma unei foste fabrici din sectorul 4, în urma demolării unei clădiri ce a aparţinut Nuclearmontaj SA, sub dărâmături au fost găsite mai multe instalaţii radiologice ce conţin uraniu sărăcit.

„În cursul zilei de 12 martie a.c., CNCAN a fost sesizat cu privire la existența unui potențial pericol urmare a demolării unei clădiri de pe platforma fostei fabrici Vulcan, care adapostea  35 de instalații radiologice industriale conținând uraniu sărăcit, aparținând societății Nuclearmotaj S.A. – entitate autorizată CNCAN în lichidare.

O echipă CNCAN s-a deplasat la fața locului și, urmare a constatării degradării protecției fizice a materialelor nucleare depozitate, a solicitat prezența Poliției Române pentru investigarea împrejurărilor care au condus la producerea acestui eveniment și asigurarea protecției fizice a instalațiilor până la finalizarea procesului de transfer al acestora la un depozit autorizat. (…)

În etapa de evacuare toate instalațiile nucleare au fost scoase din depozit și transferate în siguranța la IFIN-HH. În urma măsurării nivelului de contaminare a zonei, s-a constatat că nu există pericol radiologic pentru populație și mediul înconjurator”, se arată într-un comunicat CNCAN, citat de Digi24.

Zona a fost securizată, iar echipamentele au fost ridicate de urgență și predate, pentru a fi neutralizate. Cercetările sunt continuate de polițiști.

Mii de butelii cu gaze periculoase, descoperite la Constanța

Articolul precedent„Știe domnul Cîțu ce înseamnă să fii un polițist bun?”
Articolul următorUn jurnalist din Germania l-a spionat pe Navalnîi