Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier reacționează în scandalul măștilor

Îmbogățirea de pe urma pandemiei, o „otravă pentru democrație”

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a condamnat vineri îmbogăţirea personală a unor parlamentari în urma unor afaceri legate de aprovizionarea cu măşti faciale împotriva Covid 19, calificând drept „ruşinoase” astfel de practici, relatează dpa.

Potrivit președintelui german, acest caz constituie mai mult decât o abatere individuală, este o „otravă pentru democraţie”.

„Nu este vorba doar de încrederea în integritatea unor persoane, ci despre încrederea în integritatea statului şi a instituţiilor sale. Oricine abuzează în mod deliberat de mandatul său în scopul îmbogăţirii personale nu doar că îi afectează pe ceilalţi care îşi fac munca democratică în mod onest, ci dăunează democraţiei. Oricine acţionează în acest mod pur şi simplu nu are ce căuta în Bundestag”, a avertizat preşedintele german.

Sute de mii de euro în urma unor afaceri legate de furnizarea de măşti

Reacţia președintelui Steinmeier vine după  dezvăluirile potrivit cărora doi parlamentari conservatori din partide aflate la guvernare, Nikolas Löbel – Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Georg Nüsslein – Uniunea Creştin-Socială (CSU), ar fi câştigat sute de mii de euro în urma unor afaceri legate de furnizarea de măşti în timpul pandemiei de coronavirus.

Cei doi parlamentari au părăsit partidele respective ca urmare a acestui scandal, care a venit ca o lovitură pentru blocul conservator înaintea alegerilor în câteva landuri în acest weekend. Dacă Löbel și-a dat demisia din Parlament, Nuesslein a anunţat că va rămâne în legislativ până la alegerile de la sfârşitul lui septembrie, dar nu va mai candida.

De altfel, ceilalţi deputaţi ai celor două formaţiuni trebuie să dea asigurări, până în această seară, că nu au obţinut niciun profit din astfel de tranzacţii, nici direct, nici prin firme. Ei au primit un e-mail în acest sens de la liderii grupului parlamentar conservator.

„Ca membri ai Bundestag, considerăm că avem o răspundere deosebită de a asigura binele comun. Acest lucru este cu atât mai adevărat într-o criză cum este pandemia actuală. Comportarea necorespunzătoare a unor indivizi nu trebuie să discrediteze un întreg grup parlamentar”, au arătat în mesaj Ralph Brinkahaus, liderul deputaţilor CDU, şi Alexander Dobrindt, omologul său din CSU, citat de Agerpres.

Nikolas Löbel a demisionat din Parlamentul Germaniei, în urma unei afaceri cu măști de protecție

Articolul precedentNavigatori români răpiți de pirați în Golful Guineea
Articolul următorPedepse cu executare pentru șase maramureșeni care se ocupau cu falsificarea de documente de identitate