Alexandru Rafila (captură video )

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus la Antena 3 că pe viitor, vaccinul anti-Covid va trebui făcut o dată pe an. Oficialul a comentat afirmațiile lui Marco Cavaleri, președintele Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), confom căruia vaccinarea cu mai multe doze împotriva coronavirusului duce la o supraîncărcare a sistemului imunitar.

Mai mult, Rafila a vorbit și despre posibilitatea administrării dozei a patra, precizând că vaccinul previne formele grave ale bolii, dar nu previne, decât în mică măsură, transmisibilitatea virusului.

„Trebuie adaptat noilor tulpini circulante şi lucrul ăsta îl vedem şi la gripă. În fiecare an, facem o dată pe an, nu de două sau de trei ori pe an vaccin gripal şi lucrul ăsta probabil că se va întâmpla şi cu acest vaccin împotriva noului coronavirus, care de fapt e nou tot timpul, vedeţi, apar tulpini mutante care scapă răspunsului imun generat de vaccinul care a fost dezvoltat pentru varianta iniţială”, a declarat Alexandru Rafila, relatează news.ro.

Rafila: „Trebuie să încetinim transmiterea şi pentru asta trebuie să luăm măsuri”

De asemenea, ministrul a declarat că pentru încetinirea răspândirii coronavirusului, populația trebuie să respecte măsurile impuse de autorități. El a spus că utilizarea măștii reprezintă cea mai bună soluție, reprezentând o „barieră mecanică” ce previne transmiterea virusului. Mai mult, el a mai menționat că oamenii în vârstă trebuie protejați deoarece ei sunt primii afectați de COVID-19.

„Protecţia celor bătrâni trebuie făcută, pentru că ea este asigurată pe de o parte de vaccinare şi pe de altă parte de contactul cu ei, care trebuie să fie precaut”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Reamintim că Uniunea Europeană și-a exprimat punctul de vedere cu privire la administrarea celei de-a patra doze de vaccin, precizând că nu există încă suficiente date care să susțină un astfel de demers. Mai mult, reprezentanții EMA au precizat că e nevoie de mai mult timp pentru a colecta informații cu privire la noua variantă sud-africană.

Marco Cavaleri a mai declarat că vaccinarea repetată la intervale scurte de timp nu reprezintă o strategie durabilă pe termen lung. Mai mult, el a menționat că există discuții cu producătorii de vaccinuri în cazul în care va fi nevoie de un vaccin actualizat din cauza noilor variante a coronavirusului.

Rafila: „Persoanele care pot să ia Favipiravir în ambulatoriu pot să ia numai după ce sunt evaluate din punct de vedere al stării de sănătate”

Articolul precedentCiucă renunță la un inspector guvernamental, fratele unui consilier PNL
Articolul următorPMP își alege o nouă conducere națională. Discuții cu privire la fuziunea cu PNL
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.