Sursa foto: Romania 24

Cum Sărbătorile bat la ușă, mii de români plecați peste hotare au decis să se întoarcă în țară pentru a petrece alături de cei dragi. Duminică după-masă, granițele de vest ale României au fost aglomerate, iar timpul de așteptare a depășit o oră în mai multe vămi.

De asemenea, unul dintre motivele pentru care românii așteaptă așa mult la graniță este faptul că multora li se întocmesc documente de carantinare din cauza nerespectării măsurilor impuse de autorități.

În perioada de sărbători, mii de români se întorc acasă

Spre exemplu, la Vama Petea timpul de așteptare este de 90 de minute. Mai mult, pe sensul de ieșire sunt deschise două artere, iar pe sensul de intrare sunt cinci, conform Poliției de Frontieră. De asemenea, la Vama Nădlac timpul de așteptare este puțin mai scurt, în jur de 50 de minute și sunt deschise câte două artere.

Chiar dacă sunt deschise 5 artere, la Nădlac II, timpul de așteptare este de o oră. „Număr mare de persoane prezente la verificările de frontieră pe sensul de intrare. Și la Vama Carafat timpul de așteptare este aproximat la o jumătate de oră. Timpii mari de așteptare se datorează (sic!) și triajului epidemiologic pe sensul de intrare”, se arată pe site-ul Poliției de Frontieră.

Conform ultimelor modificări făcute de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, testele prezentate la graniță se fac cu maximum 72 de ore pentru țările membre UE, iar pentru țările non-UE, cu maximum 48 de ore înainte.

Șeful DSU Raed Arafat a precizat că la sosirea în țară, orice persoană care vine fără test va intra în carantină pentru două săptămâni.

„Aici este o nuanțare că pentru persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boală carantina va fi de 10 zile, nu de 14 zile dacă vin fără test la graniță”, a anunțat șeful DSU, Raed Arafat. De asemenea, din 20 decembrie se va introduce și un formular de localizare a pasagerilor, care este folosit acum în 14 țări europene.

Totodată, toți cei care vin în țară din statele membre UE aflate în zonele verde și galben și sunt vaccinați sau trecuți prin boală nu intră în carantină.

Dosar deschis după violenţele de la protestul anti-restricţii: mai multe persoane sunt anchetate

Articolul precedentIGSU anunţă că va recepţiona duminică încă două milioane de teste non-invazive
Articolul următorVictor Ciorbea: „Să nu uităm că am scos țara din faliment”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.