Sursa foto: DW

Un poster de film din 1963 cu titlul „Varianta Omicron” și un mesaj ce sugerează ideea că „evenimentele curente sunt planificate”, iată rețeta perfectă pentru un fake news ce circulă de câteva zile în mediul online.

Comitetul Național pentru Coordonarea Activităților privind vaccinarea a dezmințit rapid aceste informații, pe pagina de Facebook, Ro Vaccinare. Reamintim că și deputatul social-democrat Dumitru Coarnă a distribuit acea imagine cu posterul filmului.

Varianta Omicron și informațiile false din mediul online

În postarea de pe Facebook, Ro Vaccinare precizează clar că afișul a fost falsificat digital de un autor și comedian irlandez după un poster al unui film SF din 1974, Phase IV. Mai mult, imaginea a devenit virală nu doar la noi, ci a fost preluată de alte țări, fiind distribuită în mai multe limbi precum spaniolă, germană, olandeză, portugheză și franceză.

Utilizatorii care au distribuit imaginea susțin că filmul există și apariția noii tulpini Omicron a fost pregătită din timp. Pagina Ro Vaccinare citează site-ul de fact-checking Verificat.Afp, care arată că postarea de tip fake-news a adunat mii de distribuiri.

 „Fiecare se poate implica. Raportați informațiile false. Cele mai virale pot fi semnalate la agenția care se ocupă de fact-checking în România: https://verificat.afp.com/contact sau prin e-mail: verificat@afp.com.”, transmite Ro Vaccinare.

Dumitru Coarnă a preluat mesajul pe 8 decembrie și a precizat, pe pagina sa de Facebook, că toate evenimentele au fost planificate din timp.

 „Oare câți ați știut că în 1963 a fost făcut filmul The Omicron Variant – The Day That World Was Turn In A Cemetery despre un virus care omoară omenirea??? Ca să vedeți dacă mai era nevoie, de cât sunt de planificate evenimentele curente!!!”, se arată în postarea sa.

Conspirații despre pandemie

Perioadele critice pentru umanitate reprezintă un cadru ideal unde teoriile conspiraționiste se amplifică. E clar faptul că toate conspirațiile sunt deja un fenomen global, iar pandemia a scos la suprafața unule cu adevărat de domeniul SF-ului.

Conform unor teorii, virusul COVID-19 a fost creat în laborator de către chinezi pentru un război biologic. Mai mult,unii oameni cred că există o legătură între rețelele de tip 5G și virus.

Vaccinul Pfizer oferă „protecţie parţială” împotriva Omicron

Articolul precedentCarantina se va aplica tuturor persoanelor nevaccinate care sosesc în România
Articolul următorIGSU anunţă că va recepţiona duminică încă două milioane de teste non-invazive
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.