Credit foto: EL PAÍS
Credit foto: EL PAÍS

Începând cu 1 ianuarie 2022, Franţa va interzice ambalajele din plastic pentru aproape toate fructele şi legumele. Anunțul a fost făcut de ministerul Mediului, care a precizat că francezii au ajuns să folosească o cantitate scandaloasă de plastic de unică folosinţă, în viaţa de zi cu zi.

Folosim o cantitate scandaloasă de plastic de unică folosinţă în viaţa noastră de zi cu zi. Legea economiei circulare vizează reducerea utilizării plasticului de unică folosinţă şi impulsionarea înlocuirii sale cu alte materiale sau ambalaje reutilizabile şi reciclabile”, se arată în comunicat.

Vânzarea de fructe și legume în ambalaje va fi interzisă în supermarketurile și magazinele alimentare

Documentul estimează că 37% din fructe şi legume sunt vândute ambalate şi se aşteaptă ca măsura să oprească utilizarea anuală a peste un miliard de ambalaje inutile din plastic, precizează Digi 24.

Interzicerea ambalării face parte dintr-un program guvernamental multianual ce vizează eliminarea treptată a utilizării plasticului. Începând cu 2021, Franţa a interzis paiele, paharele şi tacâmurile de unică folosință, precum şi caserolele din polistiren.

Fructele tăiate şi un număr limitat de fructe şi legume delicate pot fi încă vândute cu ambalaje din plastic, dar acestea vor fi eliminate treptat până la sfârşitul lunii iunie 2026, mai scrie Reuters, citat de Agerpres.

Și executivul spaniol vrea să ”lupte împotriva utilizării excesive a ambalajelor în cel mai eficient mod”

De asemenea, și Spania va interzice vânzarea de fructe și legume în ambalaje, începând cu anul 2023. Decretul va încuraja achiziționarea de produse vrac, neambalate. Mai mult, procedura se va aplica și la apa neîmbuteliată.

Bem plastic. Mâncăm plastic. Respirăm plastic”, avertizează Julio Barea despre efectele unui tip de poluare pe care îl descrie ca fiind o pandemie.

Articolul precedentLiderul social-democrat îi transmite un mesaj clar lui Cioloș: PSD nu este a doua opțiune
Articolul următorAdrian Marinescu: „Luna octombrie va fi una grea din punctul de vedere al pandemiei de COVID-19”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time