Ce variante are premierul desemnat dacă nu se „leagă” coaliția

Dacian Cioloș nu exclude depunerea mandatului sau un guvern minoritar în cazul în care discuțiile cu PNL și UDMR vor eșua în urma întâlnirilor care încep de miercuri

Premierul desemnat, Dacian Cioloș a afirmat că dacă refacerea coaliției cu PNL și UDMR va eșua, ia în calcul alte două variante, fie formarea un guvern minoritar, fie depunerea mandatului primit din partea președintelui Klaus Iohannis.  

De altfel, Cioloș are un termen de 10 zile în care să formeze un guvern cu care să se iasă din criza politică guvernamentală în care se află România, mai ales în contextul valului 4 al pandemiei. Liderul USR a declarat, la B1 TV, că în cazul în care va merge pe varianta guvernului minoritar, va prezenta la „testul votului” din Parlament cu un program de reforme și de măsuri.  

„Nu e exclusă această variantă, n-am luat o decizie în partid legat de acest lucru pentru că prioritatea noastră este să căutăm să reconstruim această majoritate politică, dar după ce vom avea aceste discuții cu PNL și cu UDMR, în funcție de rezultatul acestor discuții, vom lua decizia în cel fel ne ducem mai departe mandatul primit de la președinte”, a declarat Cioloș, la B1 TV.

Kelemen Hunor, atent cu propunerile lui Cioloș

Acesta a precizat că există cele două variante, depunerea mandatului sau un guvern minoritar, dar doar dacă discuțiile cu PNL și UDMR, care încep miercuri, se se vor concretiza într-un proiect de guvernare. De altfel, varianta pe care se va merge ulterior va fi decisă în cadrul partidului.

„Dacă vom merge cu un guvern minoritar, vom merge cu un program politic, cu un program de reforme, de măsuri pe care vrem să le asumăm și apoi, evident, dacă va exista susținere în Parlament pentru acel program și pentru acel guvern, mergem mai departe. Dacă nu, nu, dar vom prezenta lucrul acesta, un program și o echipă.

În momentul în care mi-am asumat această desemnare de premier, am făcut-o deplin conștient, nu mă consider tras pe sfoară, nu mă consider instrumentul nimănui pentru că am făcut-o asumat și cu o decizie în partid. În felul acesta mergem înainte pentru că obiectivul nostru e să propunem o guvernare, indiferent ce calcule își fac unii și alții”, a spus Dacian Cioloș la B1 TV.

La întâlnirea de miercuri, care este o „primă rundă” a negocierilor, la solicitarea premierului interimar, vor participa doar președinții celor trei formațiuni, adică Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Dacian Cioloș. „Asta a fost propunerea domnului președinte Florin Cîțu. Am acceptat-o. Vreau să avem această discuție indiferent de format, să vedem care este deschiderea colegilor, ca să știm și noi ce avem de făcut”, a precizat liderul USR, premierul desemnat de Klaus Iohannis.

Dacian Cioloș, soluție sau o capcană politică

Articolul precedentKelemen Hunor, atent cu propunerile lui Cioloș
Articolul următorKelemen Hunor: „Să vedem capacitatea lui Cioloș de a forma o majoritate”